Печатат литиеви батерии с всякаква форма на 3D принтер

Пълноценна литиева батерия, произведена на 3D принтер (снимка: Sakuu)

Американският стартъп Sakuu обяви, че може да отпечатва на 3D принтер напълно работещи литиеви батерии в произволна форма. Компанията прилага успешно своята разработка от декември 2022 г.

Технологията е достъпна за лицензиране както за печат на батерии по традиционния ролков метод, така и за организиране на мегафабрики за производство на батерии с 3D принтери на компанията. Няма производствени ограничения.

Иновативният метод стъпва на технология за сухо производство на литиево-съдържащи батерии, разработена от учени в Масачузетския технологичен институт. Илон Мъск, шефът на Tesla, се опита да използва подобна технология за производство на батерии в неговите фабрики, но не успя.

Основната характеристика на сухия метод е, че за подготовката на химическите компоненти на батериите не са необходими разтворители и съответно дълго сушене след импрегниране, което е свързано с огромна консумация на електроенергия за сушилни помещения.

Технологията за печат на Sakuu е внедрена в принтерната платформа Kavian, която се мултиплицира лесно и на нейна основа може да се организира серийно производство на литиево-съдържащи батерии. В допълнение към процеса на сухо производство, платформата се отличава с възможност за конфигуриране на дизайна на батериите. Формата и дизайнът на батерията могат да бъдат всякакви, като се вземе предвид местоположението на температурните сензори, компонентите и радиатора.

Освен това точното прилягане на батерията към различни по форма места за поставяне – например под седалките в колата – позволява на проектантите да се възползват пълноценно от наличното пространство и да постигнат максимален енергиен капацитет. По подобен начин Илон Мъск възнамерява да вгради батерии в шасито на автомобила, като ги направи несменяеми, но с възможно най-голям капацитет.

Sakuu твърди, че 3D-отпечатаните батерии ще достигнат енергийна плътност от 800-1000 Wh/L, като същевременно поддържат високи цикличност на заряда и характеристики на тока. Платформата Kavian ще може да печата изцяло различни типове батерии – от конвенционални литиево-йонни до литиево-метални и твърди електролитни.

Производителите на всякакво оборудване и електроника – от битови до космически уреди – могат да използват принтерната платформа по свое усмотрение. Всичко е много удобно, достъпно и ще осигури пробив в производството на тягови батерии, за който традиционната акумулаторна индустрия дори не е мечтала.

Коментар