iPhone ще изговаря съобщения с гласа на подателя

Потребителите на iPhone ще могат да слушат съобщения от iMessage с гласа на подателя
(снимка: CC0 Public Domain)

В близко бъдеще потребителите на iPhone може да се сдобият с интересна функция. Патентна заявка на Apple описва начин за превръщане на съобщенията в iMessage в гласови бележки, като получателят може да избере как да бъде прочетено съобщението – с гласа на Siri или с гласа на подателя.

За да се възползва от подобна възможност, потребителят ще трябва да сподели гласов файл, данните от който след това се използват от iPhone, за да имитира гласа на автора на съобщението, когато то е озвучено, отбелязва 9to5Mac.

И сега гласовият асистент Siri може да прочете текстово съобщение в iMessage по команда и след това да подкани потребителя да продиктува отговора. Тази функция е полезна при шофиране или в други ситуации, в които е трудно или невъзможно да се прочете съобщението на екрана.

Патентът на Apple е творческа еволюция на нормалните текстови съобщения, извеждайки функцията на по-интимно ниво чрез имитиране на гласа на подателя.

Когато изпраща съобщение в iMessage, потребителят ще бъде подканен да прикачи аудио файл с гласов запис. Файлът се създава автоматично и се съхранява в телефона. Получателят ще трябва да потвърди съгласието си да използва гласа на подателя на съобщението. Ако отговори положително, това съобщение и всички следващи ще бъдат прочетени с имитация на гласа на подателя.

Патентът на Apple позволява изпращане на гласов файл отделно, тоест потребителят може да направи това предварително за избрани контакти, за да избегне допълнително забавяне при пристигане на съобщенията. Това е особено важно в случай на лошо мрежово покритие и бавен трансфер на данни.

Както при всички патенти, не може да се предвиди със сигурност, че тази интересна функция ще се появи в новите устройства на Apple. Несъмнено, подобна иновация ще бъде привлекателна за много притежатели на iPhone.

Коментари по темата: „iPhone ще изговаря съобщения с гласа на подателя”

добавете коментар...

  1. Българин

    Този боклук спрях да го ползвам преди 5 години и съм доволен, че го направих.

Коментар