Инфлуенсърският бизнес прави рязък обратен завой

Влиятелните особи в социалните мрежи все по-често препоръчват какво да не купуваме (снимка: CC0 Public Domain)

В социалните мрежи се наблюдава нова тенденция. Все повече създатели на съдържание отхвърлят досегашната инфлуенсър-култура и вместо това стават „деинфлуенсъри“, споделят експерти по медийните въпроси.

Инфлуенсърите по същество са хора, които търгуват с влияние. Този бизнес съществува от векове и, с развитието на интернет, се засели и в глобалната мрежа. Обичайно инфлуенсърите продават някакви продукти на потребителите. Независимо дали това е най-новият актуален гланц за устни или мобилна батерия за джаджи, продуктите – често достъпни с отстъпка благодарение на специални кодове на инфлуенсърите – се възприемат като емблеми на определен стил на живот и социален статус.

Сега обаче в социалните мрежи се развихря нова тенденция. Влиятелните особи дават съвети кои популяризирани (т.е. шумно рекламирани) продукти не си заслужават рекламата или направо казват на феновете си какво да не купуват.

Не купувай това

Авторка на име Bita, или @bbybeets, на 25 години, публикува видеоклип в TikTok, в който изброява артикули, за които не може да бъде убедена да закупи, защото „просто не са достъпни“. Видеото ѝ има повече от 58 000 гледания.

В клипа Bita казва, че хората със средна заплата не могат да си позволят артикули като чехли Ugg Tasman за 95 лири или слушалки Apple AirPods Max, които струват около 550 лири – но се чувстват принудени да ги купят, за да останат в крак с модната тенденция.

„Всички марки, които споменах, костват стотици лири за артикул“, казва инфлуенсърката. „За да закупите много от тези популярни артикули, трябва да имате определен доход, а повечето хора нямат такъв, включително и аз“.

Видеото изглежда трогващо откровено. Bita посочва, че тя лично харесва въпросните продукти. Момичето обаче окачествява притежаването им като „привилегия и лукс“.

В TikTok хаштагът #deinfluencing има съдържание с повече от 159,6 милиона гледания. Популярността на тенденцията се обуславя от времето и от това, че на хората им омръзва да бъдат облъчвани с послания как трябва да купуват нещо, обяснява Джаго Шърман, ръководител на стратегиите в маркетинговата агенция за социални медии Goat.

„Достигнахме момент на натрупването на критична маса, когато става дума за консуматорство“, каза той. „На хората им е писнало да влизат в социалните медии и да им се казва: „Имате нужда от това и това“.

Непопулярни = популярни

22-годишната Валерия Фридегото, студентка и създателка на съдържание на непълно работно време, живееща в Чикаго, Илинойс, е направила свой видеоклип за продукти, които смята за надценени. „Предвид икономическия климат в САЩ хората са по-внимателни за какво харчат парите си“, казва тя. „Чувствам, че те са естествено привлечени от хора, които ги разубеждават да купуват скъпи стоки“.

Като всяка млада жена Фридегото се старае да се грижи за външния си вид и видеото ѝ е посветено на козметиката. Тя говори за шампоан и балсам Olaplex, струващи около 60 долара, сенки за очи и фон-дьо-тен за сходна сума. Всички те, по думите ѝ, „не си заслужават рекламата“. Видеото ѝ има повече от 1,3 милиона гледания и стотици коментари.

Алгоритъмът на TikTok пък не се интересува от настроенията. Препоръките за подобен род видео са също толкова добре работещи, колкото и за всички други категории. Така се оказва, че и потребителите със сравнително малък брой последователи могат да направят вирусно видео, което подхранва тенденцията, обяснява Шърман.

„Противоречивите изявления ангажират зрителите много повече, защото хората искат да коментират“, казва той.

Успехът на т. нар. деинфлуенсърство се вписва в по-мащабния уклон да се „ядат“ богатите хора – тенденция, която е основна нишка в много филми, телевизионни поредици и сериали, посочва Пол Гринууд, ръководител на изследванията в агенцията за социални медии We Are Social.

„Виждали сме много създатели на съдържание да използват този подход за спестяване на пари“, казва Пол. „Те говорят за стойността на продукта, дали можете да го купите по-евтино някъде другаде, дали можете да купите различни продукти, които правят същото“.

Трудни думи

Предизвикателство за инфлуенсърите, които дръзнат да яхнат новата тенденция, е да създадат послание, което е откровено, пленяващо, искрено, но в същото време не може да бъде обвинено в клеветничество и уронване на престижа. Тук е заровена част от причината с този род дейност да се занимават не чак толкова известни автори. Тъй като са малки, слабо известни, те трудно могат да бъдат обвинени в злонамерено увреждане на имиджа на даден продукт или марка.

Въпреки че някои потребители в коментарите под видеоклипа на Фридегото споделят нейните възгледи за продуктите, тя се притеснява, че нейната откритост може да има обратен ефект в бъдеще. „В един перфектен свят бихме искали да вярваме, че марките ще приемат това като обратна връзка. Но аз се боя, че това може да оплете потенциалното ни сътрудничество в клопка от предразсъдъци“.

За специалистите по маркетинг в социалните мрежи обаче всичко е наред. Деинфлуенсърството си е вид инфлуенсърство, обобщава Шърман.

Коментари по темата: „Инфлуенсърският бизнес прави рязък обратен завой”

добавете коментар...

  1. :o)

    ще бъда кратък – да *** инфлуенците и техният “бизнес”

Коментар