Сензорните екрани ще се самопочистват с UV светлина

Пръстовите отпечатъци по дисплеите на смартфони и таблети определено са дразнещи
(снимка: CC0 Public Domain)

Досадните пръстови отпечатъци по екраните на смартфони и таблети може да изчезват сами само за една нощ. Това е възможно с нова технология за самопочистване на база ултравиолетова светлина (UV), която индустриалният гигант General Motors (GM) патентова.

Отпечатъците от пръсти и следите от пот и мазнина върху сензорните екрани са дразнещи и създавате известни неудобства при използване на електрониката. Специалните покрития могат да притъпят този проблем, но не и да го елиминират напълно.

Изследователи от General Motors са измислили начин как да се справят с напастта на пръстовите отпечатъци, без потребителите да губят време в бърсане на екраните с кърпа, съобщи NewAtlas. Иновативната технология премахва всички мастни натрупвания по екраните за няколко часа, например, докато спите.

След контакт с пръсти върху екраните остават както частици човешка кожа (клетки), така и следи от пот и мастни секрети. Бактериите и гъбичките също се заселват върху мазнините, чиито колонии могат да растат върху биоматериала. Унищожаването на цялото това биоразнообразие е възможно чрез окисляване и изследователите от GM са измислили как да управлява този процес.

Те предлагат вграждане на UV светодиоди директно в дисплеите, добавяйки, например, четвърти UV светодиод към всяка RGB триада на екрана. UV лампите могат да бъдат вградени и в рамката на екрана на лаптоп или телевизор, както и във външно осветление, например отделни светодиоди в салона на автомобила за осветяване на сензорните панели.

Биоматериалите върху екрана на сензорните дисплеи се унищожават не от самата ултравиолетова светлина, а от частици свободни радикали, които възникват при действието на светлината върху покритието на дисплея. Ролята на такова покритие могат да играят прозрачни метални оксиди – титанов диоксид и други.

Когато е изложен на ултравиолетова светлина, титановият диоксид се променя от хидрофобен на суперхидрофилен и започва да привлича влага от въздуха. Това създава тънък слой вода на повърхността на екрана, в който започват да протичат окислителни процеси. Електрохимичните реакции водят до образуване на молекули на свободни радикали, които разрушават клетъчния материал, цитоплазмата и ДНК на бактерии, гъбички и други биологични организми.

В продължение на няколко часа екранът бавно ще се почисти и стерилизира. Изключването на ултравиолетовите лъчи ще върне сензорната повърхност във водоотблъскващо състояние и водните капчици ще се плъзнат от екрана, оставяйки го „девствен” и леко изпотен.

Подобен принцип вече се използва за самопочистване на редица слънчеви панели, но там цялата ултравиолетова светлина идва заедно със слънчевите лъчи. GM предлага да не разчитаме на природата и да организираме доставката на ултравиолетова светлина към екраните навсякъде и по всяко време на деня. Ще бъде интересно как тази идея ще се реализира в практиката.

Коментар