Свършват природните ресурси за сензорни екрани

Природните запаси на материали за производство на сензорни екрани по сегашната технология са изчерпани. Доставчиците на таблети, смартфони и сензорни лаптопи ще трябва да усвоят нова технология за производството им.

В момента основният материал, използван за направа на сензорни екрани, е индий, но запасите от него са на привършване, алармираха индустриални експерти на конференцията Semicon West в Сан Франциско. Индий бе избран, тъй като се отличава с висока прозрачност и проводимост. В сензорните екрани се използва филм от индиев оксид и олово, който е чувствителен на допир.

В близките години производителите на тъчскрийн ще трябва да усвоят нови материали в промишлен мащаб, като отчитат и нарастващото търсене на сензорни устройства, посочват от анализаторската компания GigaOM.

По данни на NPD DisplaySearch, през 2013 г. общата площ на продадените сензорни екрани в света се е увеличила два пъти – до 25,5 милиона квадратни метра, в сравнение с 12 млн. кв.м. за предходната година. Очаква се този показател да достигне 35,9 млн. кв.м. през 2015 г. Търсенето на сензорни екрани нараства значително в резултат на навлизането на ноутбуците с тъчскрийн.

Една от най-перспективните алтернативи на фолиото от индиев оксид е графенът, който представлява решетка от въглеродни атоми. Наскоро директорът на Nanotech Biomachines Уил Мартинес демонстрира прозрачен лист покрит с графен, като го огъна няколко пъти, за да убеди аудиторията в неговата устойчивост на деформации – качество, което липсва на индиев оксид и оловото.

Друга алтернатива са сребърните наножици. Те също позволяват създаване на гъвкави дисплеи. В лабораторни условия дисплеи с подобно покритие са били огънати 100 хиляди пъти без да покажат признаци на деформация.

Графенът и сребърните наножици могат не само да заменят индиев оксид, но и да улеснят създаването на гъвкави дисплеи за носима електроника от рода на “умните” часовници и очила. Juniper Research прогнозира, че в периода от 2013 до 2017 г. пазарът на подобни устройства ще нарасне 4,5 пъти – от 15 млн. до 70 милиона броя.

Коментари по темата: „Свършват природните ресурси за сензорни екрани”

добавете коментар...

  1. .

    Наното е опасно за здравето.

Коментар