Учени ускориха 100 пъти интернет комутаторите

Проф. Саймън Бендинг вярва, че графенът разкрива много нови възможности пред изследователите (снимка: Батски университет)

Проф. Саймън Бендинг вярва, че графенът разкрива много нови възможности пред изследователите
(снимка: Батски университет)

Графенът разкрива все повече възможности пред изследователите и индустрията. Учени от два университета във Великобритания успяха с помощта на този материал да ускорят 100 пъти работата на оптичните комутатори, използвани в телекомуникационното оборудване за интернет.

Всеки ден огромни обеми информация минават през оптични влакна, фотодетектори и лазери. Сигналите, изпращани като фотони в инфрачервения диапазон на вълните, преминават през оптични превключватели, които ги конвертират в последователност от импулси светлина.

Обикновените оптични превключватели реагират за време от няколко пикосекунди (около една трилионна част от секундата). Чрез използване на няколко слоя графен това време е сведено до 100 фемтосекунди, т.е. превключването е ускорено сто пъти.

Резултатите от експеримента на екипа учени от Батския и Ексетърския университет бяха публикувани в научното списание Physical Review Letters. Същността на изобретението се състои в използване на графен в схемите за оптично превключване вместо обичания полупроводник.

Графенът представлява решетка от въглеродни атоми с дебелина само един атом. Благодарение на своите качества като якост, гъвкавост и проводимост и същевременно лекота и ниска цена, графенът се явява един от най-обещаващите материали.

„Колкото повече научаваме за графена, толкова повече негови забележителни свойства откриваме”, отбелязва Саймън Бендинг, един от ръководителите на центъра за изследване на графена към Батския университет. „В процеса на нашето изследване видяхме, че този материал притежава уникални оптични свойства, които разкриват нови възможности”, коментира Бендинг в университетския сайт.

И досега различни учени предлагаха използване на графена в телекомуникационното оборудване. През март т.г. изследователи от Технологичния институт Джорджия в САЩ разработиха антена от графен, която позволи предаване на данни със скорост 1 терабит в секунда (Tbps).

Преди две години учените Константин Новоселов и Андре Гейм създадоха съвместно технология за 20-кратно повишаване на скоростта на предаване на данни по оптични мрежи. В основата на разработката беше именно графенът.

Коментар