Нетера отблъснала половин милион DDoS атаки през 2022

DDoS атаките нарушат достъпа до услугите или оборудването на дадена компания
(снимка: CC0 Public Domain)

Близо половин милин DDoS атаки към клиенти е спрял телекомът Нетера през 2022 година. За целта компанията е приложила различни решения, които включват облачна платформа, специализирано хардуерно оборудване и комбинация от двете.

От общия брой DDoS атаки (488 151) облачната платформа е спряла 135 590, а хардуерът – 352 561, уточниха от Нетера.

DDoS атаките имат за цел да нарушат (частично или напълно) достъпа на потребители до услугите или оборудването на конкретна компания, набелязана за жертва. Често, например, сайтът на жертвата става недостъпен, зарежда се бавно, дава грешки.

Докато фирмата е под атака и се бори да възстанови нормалната си работа, извършителите се възползват от пробива, за да получат достъп до нейните ресурси. Крайната цел на повечето DDoS атаки е да се откраднат данни, парични средства или интелектуална собственост.

Клиентите на услугата DDoS защита от Нетера могат да следят статистика за атаките към тях в реално време през единната система за наблюдение, както и да си правят периодични справки, например – брой атаки дневно, месечно, годишно. Те могат да видят и какъв е бил видът на всяка от атаките.

Коментар