Телерик Академия отчете повишен интерес към кариера в ИТ сектора

10 човека се борят за 1 място в програмите на Телерик Академия с два от най-търсените програмни езици (снимка: CC0 Public Domain)

Образователната институция Телерик Академия обяви ръст на кандидатурите в Alpha обученията си за подготовка на програмисти през 2022 г., като сред най-предпочитани остават програмите с два от най-търсените езици – Java и JavaScript.

В последните две издания на обученията за 1 място се борят 10 човека, а за всеки, който иска да се обучава в тях през 2023 година, Академията обяви нови приемни кампании. Кандидатстването за актуалните издания на Alpha Java и Alpha JavaScript продължава до 4 юни, а кандидатите, които се запишат до 9 април, ще се възползват от отстъпка от таксата в размер на 500 лв.

„Интересът към стартиране на кариера в ИТ сектора се повишава и виждаме ръст на броя кандидатури за програмите ни за ИТ кариерен старт Alpha. В последните две издания на обученията с Java и JavaScript желаещите да започнат пътя си в програмирането достигна 1000 човека. От тях под 100 човека стартират подготовката си в избрана Alpha”, сподели Александра Мечкова, изпълнителен директор на Телерик Академия.

Академията запазва броя на участниците в програмите малък (45-50 човека в обучение), за да гарантира, че всеки от тях получава персонален подход на обучение и план за развитие, ключови за успешната реализация в ИТ сектора, допълни Мечкова.

За напълно начинаещите и хората, които искат да преценят дали това е пътят за тях, Академията организира безплатни курсове по основи на програмирането. Те се провеждат в рамките на 6 сесии, в които участниците усвояват основите и се подготвят за приема в избрана Alpha. Записването за тях продължава до 9 април и за двете програми.

Хора с базов опит в програмирането, които искат да надградят уменията си с практически опит, могат да гарантират мястото си в избрана програма с ранния приемен изпит през април. За да се включат в него, трябва да завършат кандидатурите си до 9 април за Alpha Java или Alpha JavaScript. Ако не са доволни от резултата, могат да се явят и на финалния изпит на 6 юни и за двете програми.

Участниците в 6-месечните програми Alpha с два от най-търсените езици – Java и JavaScript, се подготвят за ИТ реализация в реална работна среда и с работа по практически проекти. Курсистите учат в малки групи от по 5-7 човека и разчитат на постоянна обратна връзка от трейнърите и менторите във всеки етап от обучението.

Броят на участниците в програмата (45-50 човека) позволява индивидуално проследяване на представянето на всеки участник, предоставяне на постоянна и навременна обратна връзка и изготвяне на персонални планове за развитие и обучение спрямо нуждите им.

Подготовката на курсистите включва както технически сесии и усвояване на най-модерните технологии за изграждане на уеб приложения, така и ключовите днес „софт скилс” умения. В края на програмите курсистите се срещат и с кариерен коуч, който им помага за следващия етап от развитието им – процесът по търсене на работа и професионална реализация.

Коментар