Нов жп тунел в България за първи път от 50 години

Железопътният участък Елин Пелин – Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас (снимка: МТС)

За първи път от 50 години насам в България се изгради нов железопътен тунел, заяви заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на инспекция на напредъка в изграждането на железопътния участък Елин Пелин – Костенец.

„Тунелното строителство в жп транспорта беше дълго време неглижирано. Заварих проектите в спряло темпо и направих всичко възможно те да започнат да се реализират с един добър и ускорен график. Първият сериозен резултат е факт”, каза  Христо Алексиев.

Над 200 човека с помощта на повече от 100 машини работиха година и половина, за да прокопаят Тунел №1 с дължина един км, добави още вицепремиерът. По неговите думи, с добрата мобилизация на държавата, на изпълнителя и на надзора, проектът ще бъде изпълнен в срок – до 2027 г.

Железопътният участък Елин Пелин – Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас. Средствата се осигуряват от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”.

Проектът обхваща двоен жп тунел с дължина почти 7 км, какъвто до момента не е имало в България. Ще бъдат изградени десетки съоръжения, сред които два тунела с по-две тръби с обща дължина 1,5 км, пътен надлез и подлез, 8 моста и естакади, системи за сигнализация и телекомуникация, нова гара Елин Пелин и спирка Побит Камък.

Двоен жп тунел с дължина почти 7 км до момента не е имало в България
(снимка: МТС)

Участъкът между Елин Пелин и Вакарел е най-тежкият и труден за изпълнение от цялото трасе между София и Пловдив. Изпълнител е турската фирма  ДЗЗД „Джен-Дуй жп Елин Пелин”. Стойността на договора е 498,8 млн.лв. без ДДС.

Коментари по темата: „Нов жп тунел в България за първи път от 50 години”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Нраво и от мен. И браво на Крум за това, че видя новината като позитивна, за разлика от десетките позитанаски мрънкалници дето пренасят през девет баира вода само нещо да намерят да проскърцат,

  2. Крум

    Браво! Герои! Най после!

Коментар