Любим на хакерите език за програмиране влезе в Топ 10

В писането на злонамерен код хакерите все по-често прибягват до езика Go
(снимка: CC0 Public Domain)

Езикът за програмиране Go, известен още като Golang, влезе в топ 10 на най-популярните програмни езици в света, според класацията на Tiobe за март 2023 г. Този език бе създаден от Google, но си спечели слава и като любим на хакерите.

10-то място на Go в актуалния рейтинг на Tiobe е най-доброто му постижение за 14 години съществуване – Google го пусна през 2009 г. Най-лошият си резултат Go регистрира през май 2015 г., когато се класира на 122-ро място.

Преди една година Golang беше на 13-то място в списъка. Той успя да се издигне на фона на намаляваща популярност на Assembler, който падна от девета на 11-та позиция. Езикът R се премести от 11-то на 16-то място, а Delphi/Object Pascal се премести от 12-то на 13-то място.

След като влезе в топ 10, Golang ще се сблъска с много сериозна конкуренция и пътят му до върха, дори до топ 5, едва ли ще бъде лесен. През изминалата година в този списък почти няма съществени промени, освен че Assembler отпадна от списъка.

Засега Go има реален шанс да измести PHP, който въпреки много високите заплати на програмистите, пишещи на него, се премести от 8-мо място на 9-то. Междувременно SQL, напротив, се оказа на 8-мо място срещу 10-то година по-рано.

Останалите седем езика за програмиране са запазили местата си, въпреки че популярността на Visual Basic (6-то място) постепенно пада. Топ 3 заемат Java, C и безусловният лидер Python.

Напредъкът на Go в Tiobe ще зависи от това колко активно го използват програмистите и тези, които го харесват толкова много – хакерите. Те проявяват истински интерес към творението на Google съвсем не от желание да научат нещо ново, а за да защитят надеждно зловредния софтуер от антивирусите.

Така например, хакерите могат да напишат „буутлоудър” на Go, вътре в който да скрият зловреден софтуер, създаден с помощта на по-разпространен език. На Go също се пишат т.нар. „дропъри”, които се използват за декодиране, изтегляне и инсталиране на зловреден софтуер.

Всичко това предполага, че Go вероятно ще се използва още повече от хакерите. Вече се появи рансъмуер, написан на Go, за криптиране на основния злонамерен модул. Експертите по киберсигурност рутинно откриват базиран на Go зловреден софтуер от всякакъв вид, който атакува всяка операционна система.

Коментар