Задава се сериозен конкурент на Starlink

Сателитният интернет на Amazon ще стане достъпен за клиенти през 2024 г.
(снимка: Amazon)

Комуникационните сателити на Amazon по проекта Kuiper скоро ще излязат в орбита. Първите прототипи ще бъдат готови през следващите месеци, а вчера компанията официално обяви намерението си да пусне пълноценни сателити през първата половина на 2024 г. Търговските изпитания ще започнат скоро след това.

Amazon възнамерява да конкурира Starlink на SpaceX, която вече има хиляди сателити над Земята. Според източници на Ройтерс, подразделението на Amazon за сателити ще започне масово производство по-късно тази година – това ще бъде първата партида от съзвездие, което ще надхвърли 3000 апарата през следващите няколко години.

„Определено ще направим бета тестове с търговски клиенти през 2024 г.”, потвърди плановете на компанията старши-вицепрезидентът Дейв Лимп по време на пресконференция във Вашингтон.

Според решението на американските регулатори, Amazon трябва да изведе в орбита половината от всички 3236 сателита до 2026 г. Компанията възнамерява да пуска три до пет сателита дневно, по думите на Лимп.

Очаква се Amazon да инвестира около $10 милиарда в мрежата Kuiper и да пусне няколко прототипа тази година на борда на новата ракета на United Launch Alliance (ULA).

В допълнение, компанията подготвя наземни терминали за работа със своите спътници. Стандартната опция за 11-инчова квадратна антена ще струва по-малко от $400 и ще осигури предаване на данни със скорост до 400 Mbps. Компактният 7-инчов терминал ще бъде най-достъпната опция, въпреки че Amazon все още не е разкрила цената му.

И накрая, най-мощният терминал (48×76 см), предназначен за корпоративни и други големи клиенти, ще осигури скорости до 1 Gb/s – достатъчно за изтегляне на пълнометражен филм с висока разделителна способност за около 30 секунди.

За сравнение, потребителските терминали на Starlink струват $599, а днес повече от милион клиенти използват сателитните комуникации на SpaceX.

Коментари по темата: „Задава се сериозен конкурент на Starlink”

добавете коментар...

  1. Админ

    re: op

    Булсат плащат ли ня някой анем за техния сателит? А първия БГ от 60-те години, който май още е в орбита? Проблема е че не можем да закараме болно дете от Девин до Пловдив, още нямаме хеликоптери (единствената страна в ЕС без такива). Ама щом ще искаш наем – качи се и искай 🙂 Вземи и от мое име 🙂

  2. op

    Космоса е на всички, как така ще въртят бизнес на наша територия безплатно. Трябва да ни плащат наем.

Коментар