Кризата: и Apple прибягна до непопулярни мерки

И устойчивата досега Apple предприе някои непопулярни мерки, за да пести пари
(снимка: CC0 Public Domain)

Твърденията на ръководството на Apple, че не е необходимо да извършва мащабни съкращения на персонала по примера на много от конкурентите си, изглеждаше имаше и подтекст – неизбежните мерки за спестяване на финансови ресурси. Според източници, на които се позована Блумбърг, Apple е станала по-малко склонна да плаща бонуси на редица служители и е спряла попълването на свободните щатни позиции.

Някои от служителите на компанията признават, че вече ще получават бонуси по-рядко. Съгласно досегашната практика, бонусите се изплащаха веднъж или два пъти годишно – през април и октомври, в зависимост от спецификата на съответния отдел. Сега много служители са прехвърлени към еднократен бонус през октомври, докато плащанията през април са отменени тази година. Изключение има само за някои експерти.

Но в същото време размерът на бонусите ще остане непроменен – просто компанията ще ги изплаща наведнъж, вместо два пъти в годината. За много служители промените в бонусната система ще бъдат неприятна изненада, тъй като не са били предварително договорени. Смята се, че забавянето на бонусите до октомври ще задържи на работа тези служители, за които компанията е очаквала да напуснат след получаване на априлския бонус.

Промените ще засегнат основно технически специалисти и мениджъри от средно ниво. Мениджърският екип на по-високо ниво ще продължи да получава тримесечни бонуси. Контролът върху пътните и други административни разходи е засилен, много от тях вече изискват одобрение на ниво старши вицепрезидент.

Междувременно компанията се сбогува с някои мениджъри. Основната заплата на главния изпълнителен директор Тим Кук е съкратена с повече от 40% тази година, въпреки че реалното намаление на доходите му ще бъде много по-скромно, поради традиционно големите плащания под формата на акции на Apple.

Засилен е и контролът върху престоя на служителите в офисите на Apple. В настоящата версия корпоративните правила изискват служителите да бъдат на работното място поне три дни в седмицата, през останалото време могат да работят дистанционно. Някои източници смятат, че най-малко дисциплинираните служители може да бъдат съкратени.

Служителите в магазините с марката на Apple в някои случаи са били помолени да работят повече от това, което е договорено при наемането им. Потърпевшите предполагат, че по този начин компанията просто ги принуждава да напуснат по собствено желание.

Коментар