Проучвания опровергават негативните митове за игрите

Има положителна взаимовръзка между играенето на видеоигри и усещането за благополучие (снимка: CC0 Public Domain)

Видеоигрите спомагат за личностното развитие и менталното здраве на младите хора, сочат проучвания, на които се позоваха участниците в дискусия „Видеоигрите – митове и възможности”, организирана от ARC Academy.

Положителна взаимовръзка между играенето на видеоигри и усещането за благополучие е изведена в проучване, публикувано в The Royal Society Publishing. Като една от най-популярните развлекателни дейности, геймингът всъщност може да допринесе за менталното здраве, заключават изследователите.

Ползи  за психичното здраве са констатирани и по време на пандемията, когато играенето на видеоигри се оказва силен фактор за поддържане на приятелските взаимоотношения и комуникация в период на крайна изолация и усещане за самота. Проучване на Pew Research Center установява, че видеоигрите са ключов елемент в приятелството за много момчета.

„Видеоигрите са социални пространства, те помагат на хората да се свързват и да осъществяват контакт на база общи ценности, споделени цели и взаимни ползи”, коментира Георги Атанасов, спортен психолог. Според него, видеоигрите могат да подпомогнат развитието на много полезни качества сред децата и младите хора, което се доказва от редица проучвания в последните години.

Изследване, публикувано в Jama Network Open, например, извежда връзка между играенето на видеоигри и подобряването на когнитивното представяне, визуалното възприятие, способността за внимание и развитието на паметта сред децата, поясни Атанасов.

„Геймингът способства и за по-висока концентрация, добри рефлекси, бързи реакции, креативност, способност за решаване на проблеми. Мултиплеър игрите развиват умението за работа в екип, сътрудничеството и постигането на общи цели, което е много важно за голяма част от професиите, включително за тези в гейм индустрията. По един изненадващ начин геймингът учи и на по-лесно приемане на провалите”, допълни той.

Видеоигрите подобряват когнитивната гъвкавост на децата чрез развитие на умения, актуални за ежедневието. При тях се изисква концентрирано възприятие и внимание, което може да подобри времето за реакция, креативността, решаването на проблеми и логиката. Изследвания от 2022 г. показват, че тийнейджърите учат пространствени, зрителни и координационни умения от видеоигрите.

Игри като Angry Birds и Bejeweled II са прости и носят моментално щастие или релаксация и подобряват настроението. Това е т. нар. „фундаментална емоционална полза”, която децата могат да извлекат.

Някои родители се притесняват от този начин на забавление и занимание при децата. Но според участниците в дискусията, внимателното организиране и контролиране на времето за видеоигри минимизира риска от негативно влияние и оставя единствено специфичните ползи за младото поколение. Особено за онези, които имат интерес да се развиват професионално в областта.

Според участниците в дискусията, внимателното организиране и контролиране на времето за видеоигри минимизира риска от негативно влияние (снимка: ARC Academy)

„Създаването на видеоигри е една от професиите на бъдещето – перспективна, стабилна и носеща творческо удовлетворение. За нас е важно да насърчим родителите да подкрепят децата си, ако това е избраният от тях професионален път”, коментира Милин Джалалиев, съосновател на ARC Academy.

Професиите от ИТ сферата са на първо място като перспективност и желание за развитие сред родителите на ученици в 11 и 12 клас у нас, според проучване на BluePoint от 2022 г. Близо 61% от всички анкетирани посочват, че именно това са професиите на бъдещето, като 1/3 от тях заявяват, че планират децата им да се развиват в тази област.

Темповете на развитие в гейм индустрията са много бързи – тя от години неколкократно изпреварва телевизията, киното и музиката взети заедно по приходи. Заплащането в тази сфера е съпоставимо с това в ИТ сектора, като игрите дават възможност за по-креативна работа.

В България гейм индустрията все още е млада и се развива с бързи темпове. У нас работят около 60 студиа и над 2000 души, заети в тях. „Гладът” за кадри е голям, а традиционното образование трудно достига темповете на растеж и нуждите на индустрията.

В световен мащаб пазарът на видеоигри се оценява на 195,65 милиарда долара през 2021 г. и се очаква да нараства с 12,9% на година до 2030 г. Цялата индустрия за видеоигри ще продължи да расте със стабилно темпо, като DDM Group прогнозира пазарна стойност от $296,5 милиарда до 2026.

87% от поколението Z в САЩ играят видеоигри поне веднъж седмично, а повече от една четвърт посочват видеоигрите като своя най-добра развлекателна дейност, според анализ на Deloitte от 2021 г.

Коментар