Център за данни отоплява басейн във Великобритания

Плувен басейн на Острова спестява по 20 000 лири, отоплява се от център за данни (снимка: CC0 Public Domain)

Британският стартъп Deep Green разработи система, която улавя отпадъчната топлина от облачните центрове за данни и подгрява с нея… плувни басейни. Наречена „дигитален бойлер“, технологията е успешно инсталирана в Exmouth Leisure Center в Девън и предстои да бъде въведена в спа-центрове в Бристол и Манчестър през следващите седмици.

Проектът обхваща инсталирани 12 сървъра, които могат да извършват набор от облачни услуги. Сървърите за оборудвани с технология за „потопяемо охлаждане“, при което изчислителният масив е потопен в минерално масло, което улавя около 96 процента от топлината, генерирана от сървърите. След това загрятото масло се подава в топлообменник, който пък загрява водата в басейна. Това намалява нуждата от използване на газов котел в спа-центъра.

Излишната топлина е дарение за плувния комплекс и се очаква да намали с 62% нуждите от гориво за подгряване на водата. Това следва да спести на спа-центъра над 20 000 лири годишно и да намали въглеродните емисии с 25,8 тона.

Вече са налице първите индикации за спестяване на разходи от сметките за енергия, казва Питър Гилпин, главен изпълнителен директор на LED Community Leisure, която управлява Exmouth Leisure Centre. „Иновативната технология драстично ще намали нашите сметки за енергия и въглеродния отпечатък, което означава, че ще продължим да бъдем ключов актив за местната общност. Сигурен съм, че това ще трансформира центровете за отдих нагоре и надолу в страната към по-добро“, споделя мениджърът.

Това е добра новина на фона на цялостната енергийна криза, която в последно време повиши сметките на всички предприятия, особено на тези, които се нуждаят от много отопление. Освен за басейни и спа-центрове, технологията може да е полезна и на други предприятия с постоянно търсене на топлинна енергия като пекарни, дестилерии, перални и жилищни блокове.

„Данните са критични за съвременното общество и търсенето на центрове за данни нараства експоненциално“, казва Марк Бьорнсгаард, главен изпълнителен директор на Deep Green. „Това обаче си има цена. Сегашната инфраструктура на центровете за данни е неефективна, използва огромно количество енергия и генерира огромно количество отпадна топлина. От друга страна има много предприятия, които се нуждаят от топлина и страдат заради нарастващите сметки за енергия“.

Идеята за „дигиталния бойлер“ е интересна, защото предполага преместване на центровете за данни от индустриалните зони към сърцевината на градовете. Все пак си заслужава да бъде обмислена, защото, според изчисленията на база реализирания проект, около 30 процента от всички промишлени и търговски нужди от топлина могат да бъдат осигурени от тази технология.

Коментар