Microsoft въвежда 3D аватари за видеоразговорите в Teams

От май потребителите на месинджъра Teams ще могат да общуват чрез 3D аватари
(снимка: Microsoft)

Наред с функциите за изкуствен интелект, в продуктите на Microsoft навлизат и други интересни нововъведения. Такива, например, са 3D аватарите – полъх от метавселената, с които могат да се представят потребителите.

От май потребителите на корпоративния месинджър Teams ще могат да се свързват с 3D аватари, според актуализирана версия на пътната карта на Microsoft 365. Компанията обяви тази функция още през 2021 г., а през последните месеци тя беше тествана в затворен формат, отбелязва The Verge.

Аватарите в Microsoft Teams са подходящи за хора, които не искат да позират пред камерата по време на работни срещи. Ако човек не харесва видео формата или има нужда от почивка, той ще може да замени изображението си с триизмерна фигура, която ще се движи според звуковия сигнал от потребителя – камера изобщо няма да е необходима.

Microsoft също планира да използва тази технология в специална версия на корпоративния месинджър, която се разработва в партньорство с Meta и е предназначена за слушалки за виртуална реалност.

Специалната версия на клиента на Teams ще позволи на потребителите да провеждат работни срещи във виртуално пространство – всички участници в такива събития ще бъдат представени от 3D аватари с летящи емотикони и основна анимация, например с възможност да вдигнат ръка, за да поискат думата.

Първоначално обаче 3D аватарите ще се показват само в настолни версии на клиента на Teams за операционни системи Windows и macOS.

Коментар