Подводните интернет кабели са в риск заради климата

Интензивното изграждане на нови подводни интернет кабели е застрашено от климата и човешката дейност в морето (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалната интернет свързаност е в риск заради факта, че хилядите километри кабели по морското дъно могат лесно да бъдат увредени от бедствия, свързани с климата, сочи ново проучване.

Подводните кабели, които осигуряват глобалната интернет свързаност, са сектор с постоянен и стабилен растеж във времената на дигитализация на все повече човешки и бизнес-дейности. Според пазарни данни от Custom Market Insights, глобалния пазар на подводни кабели и приходите от дял се оценяват на приблизително 25 милиарда долара за 2021 г. Очаква се този бизнес да достигне обем от около 35 милиарда долара към 2030 г., което ще рече около 10% среден годишен ръст в периода между 2022 г. и 2030 г.

Ключовите инвеститори в нови подводни кабели са предимно компании за съдържание от вида на Facebook, Google, Amazon, Microsoft. Оптичните трасета по океанското дъно са отговорни за 97% от глобалния интернет трафик и, с нарастването на използването на интернет, търсенето все повече ще расте, единодушни са пазарните наблюдатели.

Природни заплахи

Оптичните кабели по дъното на световния океан обаче могат да бъдат увредени от бури, а крайните кабелни станции са изправени пред риск заради надигащите се морски нива и ерозията, гласи ново изследване на британския Национален океанографски център и Университета на Централна Флорида. Документът бе публикуван в „Earth-Science Reviews“. Той разкрива още, че глобалната мрежа от подводни кабели има опасни „горещи точки“, където могат да се случат тежки повреди. Те на свой ред могат да доведат до прекъсвания, които биха породили както финансови загуби, така и международно напрежение.

„Към днешна дата нито едно проучване не е оценило широкообхватните въздействия на бъдещото изменение на климата върху подводните кабели и крайните кабелни станции в глобален мащаб“, се казва в доклада. Авторите, ръководени от д-р Майк Клеър от Университета в Саутхемптън, са събрали доказателства от множество рецензирани източници, за да запълнят празнината в знанията по този проблем. Тяхната цел в начинанието е „по-конкретно да оценят как и къде бъдещото изменение на климата ще да повлияе на подводните кабели и съпътстващата ги брегова инфраструктура“.

Условията в световния океан се променят в глобален мащаб поради изменението на климата, сочи проучването. Това не е новост, но системата за глобални комуникации е изключително сложна, а в същото време е налице зависимост между изменението на климата, човешката дейност и други естествени процеси като ерозията.

Преносната инфраструктура често страда от щети от бури, но подводните кабели са изложени на особен риск заради промените в морското равнище и стихиите. Например, силна буря през 2017 г. причини прекъсване на кабела SEA-ME-WE 3, който свързва Европа, Близкия изток и Азия. Това доведе до цялостно прекъсване на интернет-свързаността.

По-старите трасета са по-застрашени

В момента с ускорени темпове се инсталират множество подводни кабели на различни места. Рисковете от изменението на климата обичайно се вземат предвид при изграждането на новите крайни станции и кабелни трасета. По-старата инфраструктура обаче е била разположена по океанското дъно във времена, когато опасностите са били по-малко, а и по-слабо известни. Следователно тя може да бъде по-застрашена, казват учените.

Човешката дейност – още един риск

Проблемът се усложнява от дейностите на човека като например дълбоководния, дънен риболов, както и събития като удари на корабните котви. В момента те остават по-вероятната причина за прекъсвания, свързани с околната среда. Занапред обаче природните опасности могат да засегнат множество кабелни системи едновременно и то в големи области. Това крие потенциал за прекъсване на интернет комуникациите за цели региони, казаха авторите на анализа.

„При планирането на кабелните маршрути трябва внимателно да се обмислят локалните променливи фактори, честотата на бедствията и големината на опасността“, се казва в доклада. „Трябва да се вземат под внимание както моментни събития – например свлачища и тропически циклони – така и дългосрочни, устойчиви въздействия – например теченията при морското дъно, които циркулират дори в дълбоки води и които могат да се изменят заради глобалното затопляне”.

Икономически щети и политическо напрежение

Част от сложността на задачата идва от това, че все по-често и на повече мета може да се комбинират множество фактори, увеличавайки за подводните кабели. Следователно, казват учените, холистичният подход е от съществено значение за оценката на комбинираните ефекти, обхващайки както природните процеси, така и на човешките дейности в бъдеще.

Сред най-горещите точки, идентифицирани от авторите, са кабелите край бреговете на Тайван, които са застрашени от засилващите се тропически циклони. Евентуално прекъсване на връзките на подобно място може да има каскада от негативни ефекти, защото наред с липсата на свързаност подобен случай може да изостри политическото напрежение, което и без друго е съществено.

Коментар