Изкуствен интелект на Google пише писма в Gmail

Генеративният AI навлиза в услугите Google Workspace, за да улесни потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Внедряването на изкуствен интелект в популярни уеб-базирани услуги, ползвани от стотици милиони и дори милиарди потребители по целия свят, се случва с ускорени темпове. Интересно нововъведение в тази област идва от интернет гиганта Google.

Облачните услуги от Google Workspace (Поща, Документи, Диск и др.) в момента се използват от 3 милиарда души. Те помагат на потребителите да пестят време с помощта на AI, като създават резюмета на документи или ги защитават от зловреден софтуер и фишинг атаки.

Сега приложенията от Google Workspace в това ще бъде подобрени с генеративен AI. Избрани потребители, т.нар. „доверени тестери” вече са получили достъп до набор от помощни AI функции при писане на текстове в приложенията Документи (Docs) и Gmail.

Google вижда мисията на Workspace в това да обедини хората и вярва, че напредъкът в генеративния AI прави възможна тази мисия по нови начини, като помага на потребителите:

  • да проектират, отговарят, обобщават и приоритизират в Gmail;
  • творчески да създават и модифицират файлове в „Документи”;
  • автоматично да генерират изображения, аудио и видео в „Слайдове”;
  • автоматично да анализират данни в „Таблици”;
  • да създават нови фонове и да си водят бележки в Meet;
  • да активират работни потоци при изпълнение на задачи в Hangouts.

Генеративният AI в Документи и Gmail ще помогне на потребителите да напишат писмо, като просто въведат тема и получат готова чернова, която след това могат да прецизират и редактират, разчитайки на още предложения от изкуствения интелект, ако е необходимо.

За често срещани сценарии AI може да помогне на потребителите да намерят правилния тон и стил – независимо дали пишат автобиография, заявка за доставчик или доклад от скорошна среща. А за неформална комуникация Gmail предлага опцията „Чувствам се късметлия”.

Както показа използването на AI чатботове през последните месеци, изкуственият интелект може да прави грешки, да изкривява данни и дори да отказва да комуникира. Но Google вярва, че изкуственият интелект няма да замени изобретателността, креативността и инициативата на хората.

Ето защо основният принцип, към който Google се придържа при въвеждането на AI, е да предостави пълен контрол върху ситуацията на потребителя – той може да отхвърли, приеме, редактира или промени предложенията на AI. Освен това ИТ отделите ще получат административни инструменти за фина настройка на фирмената политика за AI.

Изграждането на AI функции изисква грижи, внимателно експериментиране и много итерации въз основа на отзивите на потребителите. Google казва, че приема изкуствения интелект отговорно, като изгражда контроли срещу злоупотреби, защитава поверителността на потребителските данни и зачита контрола на клиентите върху управлението на данните.

Всички нови генеративни AI възможности в Google Workspace първо ще бъдат предложени на доверени тестери за една година непрекъснати изпитания, преди да станат публични. Програмата за тестване ще започне в Съединените щати само на английски език и след това ще бъде отворена за потребители, малки фирми, предприятия и образователни институции по целия свят на множество езици.

Коментар