Нова техника възстановява здравите PV клетки в остарелите панели

Откриха ефективна, евтина и екологична алтернатива за възстановяване на здравите фотоволтаични клетки от остарелите соларни панели (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Китайската академия на науките и китайският производител на слънчеви панели JinkoSolar разработиха нов процес за отделяне на здравите фотоволтаични клетки от слънчеви панели в края на експлоатационния им живот.

Техниката се базира на нещо, което учените наричат „набъбване“, постигано чрез химическа реакция. „Нашият процес не разрушава слънчевите клетки и осигурява високоефективен процент на рециклиране на клетките и благородните метали“, казва Уанг Донг, водещият автор на изследването. „Освен това има много ниска токсичност и набъбващият агент може да бъде рециклиран“.

В статия, публикувана в Clean Technologies and Environmental Policies, учените обясняват, че процесът използва двуосновен естер (DBE), който е естер на дикарбоксилна киселина.

„DBE е обещаващ зелен разтворител, широко използван в индустрията за покрития, който е смесен естер, съставен от диметил сукцинат, диметил глутарат и диметил адипат“, поясняват учените. „DBE има диапазон на кипене от 196 C до 225 C и може да разтвори повечето смоли“.

Твърди се, че веществото прониква ефективно в междината между стъклото и етилен-винил ацетата в соларните панели, като същевременно предотвратява навлизането на влага във въздуха в системата за разделяне. На следващата стъпка се използва ултразвуково поле за насърчаване на отделянето на слоевете.

Учените са тествали новата техника върху соларен модул Jinko 535 W с размери 1956×992 мм и тегло 22,5 кг, като съединителната кутия и алуминиевата рамка са премахнати предварително.

Едновременно с това новият процес е и по-евтин, посочват изследователите, сравнявайки го с аналогичен процес, базиран на друг химикал – О-дихлоробензен. Разликата в цената на двете вещества е близо двойна.

„В заключение, използването на DBE за отделяне на стъкло от етилен-винил ацетат може да запази относителната цялост на второто, за да направи възстановяването на ресурсите по-управляемо, а използването на DBE като реагент за разделяне има предимствата на ниската цена и защитата на околната среда“, подчертава Донг.

Коментар