Първи тестове в космоса на йонни двигатели с вода

Сателитът Star Sphere 1 на Sony е оборудван с йонен двигател и камера за заснемане
(снимка: CC0 Public Domain)

Японската компания Pale Blue проведе първия в света космически тест на йонни двигатели, задвижвани с водна пара. Поставени в наносателит на Sony, двигателите бяха пуснати за около две минути. Въз основа на получените данни инженерите заключиха, че експериментът е успешен.

Задвижващата система е тествана на 3 март на първия сателит на Sony, изстрелян в космоса като част от проекта Star Sphere, чиято цел е да предостави на повече хора достъп до висококачествени изображения на Земя и други космически обекти.

Сателитът Star Sphere 1, известен още като EYE, беше изведен в орбита с ракета Falcon 9 на SpaceX. Сателитът, разположен на височина 500-600 км от Земята, е оборудван с камера за правене на снимки, съобщи Gizmodo.

Успешният тест на задвижващата система ще позволи на Pale Blue да продължи напред с проекта, доставяйки сателита до целевата му орбита, където апаратът трябва да започне да работи по-късно тази година.

„Pale Blue разработи и тества своето водно-базирано задвижване. Направихме огромна крачка напред по пътя към изстрелване на други апарати от проекта Star Sphere в орбита”, коментираха от компанията.

Основната цел на разработчиците на водния йонен двигател е да създадат алтернативна технология, която позволява на сателитите да останат в околоземна орбита. Водата играе ролята на екологично гориво, което е изгодно и от икономическа гледна точка. Задвижващата система на Pale Blue просто разделя водата на водород и кислород, изгаряйки ги като гориво.

Използването на вода като гориво обаче има своите ограничения по отношение на размера и теглото на космическия кораб, който може да бъде задвижван от такива двигатели. Смята се, че водните йонни двигатели са идеални за използване в малки сателити.

Коментар