Криптовалутите и банковата криза в САЩ

Нови регулации, край на “зимата” или промяна на моделите вещае банковата криза в САЩ за света на криптовалутите (снимка: CC0 Public Domain)

Мнозина смятат, че в последните дни сме свидетели на най-големия банков срив в Америка след финансовата криза от 2008 г. Този път в катастрофалната картина са намесени и нов вид активи – криптовалутите.

Трите банки, които внезапно се сринаха през последната седмица, обслужваха индустрията на дигиталните активи, посочват анализаторите. Крахът на трите институции предизвика опасения, че крипто-пазарът ще понесе тежки последствия. Все пак някои се надяват, че събитията ще доведат до край на „зимата“ в света на криптовалутите.

Регулатори по цял свят от доста време предупреждават хората да внимават в какво влагат средствата си и да са предпазливи относно рисковете от сделки с цифрови активи. За крипто-критиците тези предупреждения звучаха далновидно и ето, че крахът на Silvergate Capital, Silicon Valley Bank и Signature Bank се явява своеобразно потвърждение.

Можем да очакваме банковите сътресения от последната седмица да се усетят навсякъде по света, но те са катастрофа и за крипто-индустрията, чиято стойност бе отнесена след колапса на една от най-големите крипто-борси – FTX, и обвинението срещу нейния основател Сам Банкман-Фрид.

През последните години Silvergate и Signature се превърнаха в неразделна част от екосистемата на цифровите активи, предлагайки както традиционни банкови услуги, така и мрежи за бързи плащания. SVB имаше по-малко досег с крипто-индустрията.

Задушаване на крипто-индустрията?

Голяма част от мениджърите в компании, свързани с крипто-бизнеса, намират очевидна връзка между случилото се и събитията в бизнеса с виртуалните пари. „Трудно е да гледаме на това и да не видим координирани усилия за задушаване на индустрията“, казва Райън Селкис, главен изпълнителен директор на фирмата за крипто-изследвания Messari, пред Politico.

И все пак не всички са убедени, че банковата криза е тясно свързана с крипто-пазарите. В крайна сметка причината вероятно е била комбинация от лошо управление на риска и макроикономически проблеми, казва Марк Уилямс, бивш банков експерт от Федералния резерв на САЩ, който преподава в Бостънския университет.

Говорител на Министерството на финансовите услуги в Ню Йорк, което затвори Signature в неделя, каза, че решението „няма нищо общо с крипто-бизнеса“. Той добави, че банката се занимава с всичко – от продавачи на храни до недвижими имоти.

„Банката не успя да предостави надеждни и убедителни данни, създавайки значителна криза на доверие в ръководството“, каза говорителят, пожелал анонимност. „Решението да влезем във владение на банката и да я предадем на FDIC се основаваше на текущото състояние на банката и нейната способност да извършва бизнес по безопасен и надежден начин“.

Свръх-нервност

Коментарът на нюйоркския регулатор дойде, след като бившият конгресмен Барни Франк, член на борда на Signature, каза в понеделник, че случващото се в банките е причинено от „нервността и свръх-нервността на Silicon Valley Bank и крипто-бизнеса“.

„Мисля, че ако не беше случаят с FTX и изключителната нервност относно криптовалутата, това нямаше да се случи – дори на Silicon Valley Bank или на нас“, каза политикът. „И това не беше нещо, което можеше да бъде предвидено от регулаторите“.

Въпреки това регулаторите следят за всякакви възможни последствия от случващото се в щатската банкова индустрия върху крипто-пазарите.

Coinbase, най-голямата криптоборса в САЩ по пазарен обем, има 240 милиона долара корпоративни средства, блокирани в Signature, според компанията. Но средствата на клиентите не са засегнати, увериха от Coinbase в официалния си канал в социалните мрежи.

Kraken прекратява отношенията си със Silvergate. И двете компании посочиха, че използват няколко различни банки за клиентските средства.

Не толкова спокоен е пейзажът при токена USDC на Circle, който е обвързан с долара. Така нареченото „премахване на обвързването“ се наложи, след като компанията разкри, че има повече от 3 милиарда долара, депозирани в Silicon Valley Bank. Въпреки че това представлява само малка част от резервите на Circle – по-голямата част от които се държат в друг паричен фонд – новините за експозиция накараха цената на токена да падне под неговата фиксирана стойност от $1.

Идва ли краят на „зимата“ за криптовалутите

Сега мениджърите от света на криптовалутите се надяват, че законодателите ще се възползват от суматохата около колапса на трите американски банки, за да предложат и приемат ново законодателство за стабилните „койни“.

„Засега не е ясно какви нови финансови институции ще си партнират с крипто-компаниите след срива на Silvergate, SVB и сега Signature“, коментира Иля Волков, главен изпълнителен директор и съосновател на YouHodler, швейцарска международна финтех платформа. „Индустрията в момента страда от изчерпване на опциите и това трябва да се реши скоро, за да се предотвратят допълнителни проблеми“, добави Волков, отбелязвайки, че това ще предизвика някои страхливи реакции от страна на инвеститорите.

В дългосрочен план обаче случилото се няма да навреди на крипто-индустрията, защото вероятно ще има други, по-малки банки, които биха могли да преодолеят празнината.

Някои играчи пък се надяват, че сътресенията в банковия сектор в САЩ в крайна сметка ще доведат до край на „зимата“ в света на криптовалутите.

Коментар