Ентусиаст пусна ChatGPT на 39-годишен IBM MS-DOS компютър

Модерният ChatGPT се изпълнява на древен IBM компютър под управление на MS-DOS
(снимка: Yo Kheng Meng)

Продължават чудноватите истории, свързани с изкуствения интелект ChatGPT. Разработчик на софтуер и ентусиаст на ретро компютрите преодоля пропастта между ChatGPT и 39-годишен компютър IBM.

Йо Кен Мен успя да напише клиент за ChatGPT под MS-DOS и да го пусне на компютър IBM 5155 от 1984 г. с процесор Intel 8088 на 4,77MHz и 640KB RAM. Ентусиастът съчетава несъвместими технологии, преодолявайки няколко сериозни технологични пречки.

Повечето потребители имат достъп до ChatGPT през уеб браузър, въпреки че текущата тенденция е да се използват различни клиенти за достъп до модерния AI чатбот. Някои клиенти са много специфични – например, ентусиасти създадоха смарт часовник с ChatGPT, базиран на Raspberry Pi.

Но да накараш ChatGPT да работи на един наистина древен компютър е прекалено амбициозна задача. Менг използва компилатора Open Watcom C/C++, с който успява да преодолее приблизително 40-годишната разлика между IBM компютъра и ChatGPT. Тестването на DOS програмата е направено във виртуална машина (DOS 6.22 във Virtualbox), изпълнявана на съвременен компютър.

Един от най-големите проблеми с DOS е бил мрежовият клиент, необходим за свързване с услугата ChatGPT. Мен използва MTCP библиотеката, написана от Майкъл Брутман, за да се свърже с приложния интерфейс ChatGPT Chat Completion API. За комуникацията с този API обаче разработчикът е трябвало да напише ръчно цялата POST заявка на езика C.

Няколко други препятствия, които Йо Кен Мен е трябвало да преодолее, включват синтактичен анализ на JSON, проксиране на изхода на ChatGPT от криптиран HTTPS към HTTP и липсата на многопоточност в DOS. Подробности за разработката са публикувани в блога на Мен.

ChatGPT на OpenAI придоби огромна популярност в света на технологиите след дебюта си в края на миналата година. Това ожесточи конкуренция между технологични гиганти като Google и Microsoft, помогна да се изяснят потенциалът и недостатъците на AI и предизвика истински бум в свързани области на знанието.

Коментар