Google улеснява споделянето на файлове между Windows и Android

Позната от Android функция за споделяне на файлове вече е достъпна и в Windows
(снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите на Windows и Android ще могат да прехвърлят по-лесно данни между двете платформи. Това става възможно след адаптиране към Windows на позната функционалност от Android.

Google направи вградената в Android функция „Nearby Share” достъпна в Windows, става ясно от блог публикация. Тя ще опрости обмена на данни между мобилни устройства и компютри, изпращайки файлове и цели папки с няколко кликвания.

Функцията Nearby Share направи своя дебют в Android преди няколко години. Устройствата се сдвояват чрез Bluetooth, а файловете се прехвърлят през локална Wi-Fi мрежа.

Същата функционалност за компютри под Windows обещава да бъде търсена, тъй като много притежатели на телефони с Android имат и компютри с операционната система на Microsoft.

Използването на приложението Nearby Share Beta for Windows е лесно. Инсталационният файл се изтегля от сайта на Android, като по време на инсталацията е достатъчно да натиснете няколко пъти „Напред”. Ще ви е необходим компютър с 64-битов Windows 10 или 11 с Bluetooth и Wi-Fi, докато моделите с Arm процесор не са съвместими с функцията.

Споделянето на файлове става чрез плъзгане и пускане в Windows приложението или чрез менюто „Споделяне” в Android, пояснява ArsTechnica в публикация за новата функционалност.

Препоръчително е потребителят да влезе в акаунта си в Google от приложението за Windows – в противен случай ще трябва да потвърждава всяко прехвърляне както на компютъра, така и на телефона. Когато е влязъл в акаунта си, потребителят може да настрои автоматично приемане на файлове от своите устройства, от контактите или от „всички”.

Коментар