3Com се възпротиви срещу сливането с HP

Акционери на 3Com са внесли съдебен иск срещу борда на директорите във връзка с предстоящото сливане с HP. Искът от името на акционерите е внесен от адвокатската кантора Harwood Feffer и ще се гледа в специален съд в Делауер, съобщи “Отворени системи”.

Акционерите настояват, че съветът на директорите на 3Com е трябвало да поиска повече пари, отколкото в крайна сметка предложи HP – 2,7 милиарда долара. Аргументът е, че според финансови анализатори цената на 3Com е по-висока.

Финансовите анализатори обаче изобщо не са на едно мнение по този въпрос. Някои смятат, че цената на HP е достатъчно висока и няма основание за подобен съдебен иск.

HP предложи да купи 3Com за 7,90 долара на акция, което е с 39% повече от пазарната стойност на ценните книжа на мрежовата компания.

Междувременно един друг голям мрежов производител – Brocade – обяви, че евентуалното сливане на HP и 3Com не е съществена заплаха за мрежовите производители от гледна точка на засилване на конкуренцията, съобщи Intenet news. След като компанията обяви финансовите си резултати за годината, Марк Рандал, вицепрезидент за продуктовото развитие, каза, че “конкурентната ситуация ще стане съвсем малко по-сложна” с влизането на HP на пазара на мрежи и в крайна сметка картината няма да се промени съществено в сравнение с досегашното положение.

Brocade отхвърли слуховете, че се готви за евентуална продажба. През последните дни се носеше мълва, че производителят е в лошо финансово състояние и се приготвя да бъде придобит от някой голям играч. Нещо повече, за евентуален купувач се спрягаше HP.

От всичко дотук изглежда, че щатските пазарни анализатори се оказаха прави относно прецедента с вдигането на цената за придобиването на Tandberg от страна на Cisco Systems. В средата на месеца Cisco Systems обяви, че вдига "мизата" на 3,4 милиарда долара. Само малка част от акционерите на Tandberg се бяха съгласили на предишната цена от 3 милиарда долара. Анализаторът от UBS Никос Теодосопулос коментира, че този ход може да насърчи акционерите – при бъдещи оферти за придобивания – да се инатят и “изнудват” купувача за повече пари.

Коментар