Microsoft тайно разработва AI чип за замяна на Nvidia ускорителите

Разработката на чипове за изкуствен интелект става приоритет за технологичните гиганти
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft разработва собствен AI чип с кодово име Athena – той ще бъде адаптиран за работа с технологиите, които стоят зад чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT. Както е известно, компанията от Редмънд подкрепя финансово OpenAI, създателя на популярния AI чатбот.

Според публикации в медиите, Microsoft тайно разработва AI чипове от 2019 г. Някои служители на Microsoft и OpenAI вече имат достъп до тях, за да тестват колко добре работят с новите големи езикови модели като GPT-4, твърди The Information.

AI чиповете на Microsoft ще се използват за обучение на големи езикови модели и работа с невронни мрежи – тези технологии са необходими за генеративния AI, обработката на огромни количества данни, разпознаването на образи и генерирането на текст за симулиране на човешки разговор.

В момента Nvidia е ключов доставчик ускорители за AI. Изчислено е, че OpenAI се нуждае от над 30 000 ускорителя Nvidia A100, за да комерсиализира ChatGPT. Най-новите графични процесори Nvidia H100 се продават в eBay за над $40 000 – това показва търсене на високопроизводителни чипове, които могат да помогнат за внедряване на AI софтуер.

Microsoft се надява нейният чип да работи по-добре от конкурентни решения, спестявайки време и пари за скъпи AI системи. Други големи технологични компании, вкл. Amazon и Google, също разработват собствени AI чипове. Не е ясно дали Microsoft някога ще предостави тези чипове на своите облачни клиенти в Azure.

Твърди се, че Microsoft планира да разшири използването на своите AI чипове вътре в компанията, както и в OpenAI още през следващата година. Според изтекли информации, Microsoft вече има пътна карта, която включва няколко бъдещи поколения AI чипове.

Собствените чипове на Microsoft не се смятат за директен заместител на Nvidia, но вътрешните разработки биха могли значително да намалят разходите, тъй като компанията продължава да внедрява AI функции в търсачката Bing, приложенията Office, GitHub и други свои ресурси.

Коментар