ЕС прие своя „Закон за чиповете”

Със субсидиране на производството на чипове, ЕС се опитва да настигне другите конкурентите  в полупроводниковата индустрия (снимка: CC0 Public Domain)

Планът на ЕС за увеличаване на производството на чипове беше съгласуван и одобрен в последните дискусии на Европейския парламент и Европейската комисия, съобщи Politico, позовавайки се на изявление на председателя на Съвета на ЕС. Съгласно Закона за чиповете, ЕС ще предприеме серия от мерки, за да доведе дела си в световната верига за доставки на полупроводници до 20% към 2030 г., спрямо 9% в момента.

Мерките за стимулиране на производството на чипове в Европа включват разхлабване на правната рамка, така че да се отпускат повече държавни субсидии за модерни технологии. Освен това ЕС планира да увеличи бюджета за научноизследователска и развойна дейност в областта на полупроводниците, както и за разработка и закупуване на инструменти за наблюдение на потенциални проблеми при доставката на чипове.

Споразумението, постигнато седмици по-рано от очакваното, ще стартира програми за субсидиране, които трябва да помогнат на ЕС да настигне други големи играчи в чиповете като САЩ, Южна Корея, Тайван и Китай. Законопроектът беше разработен в резултат на глобалния недостиг на чипове, причинен от пандемията от коронавирус.

А напрежението между Китай и Тайван в последната година подчерта значението на веригите за доставка на чипове. „Това ще балансира и осигури нашите вериги за доставки и ще намали колективната ни зависимост от Азия”, каза европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон пред Politico.

Водещи производители на чипове като Intel, STMicroelectronics и GlobalFoundries вече имат планове да построят свои фабрики в Германия и Франция и ще търсят одобрение за субсидии съгласно новите правила за държавна помощ. Тайванската компания TSMC, водещият световен производител на чипове по договор, също проучва възможността за изграждане на своя фабрика за чипове в Европа.

Програмата за субсидиране ще формира по-голямата част от бюджета на Закона за чиповете в ЕС, който ще разпредели 43 милиарда евро субсидии. В същото време впечатляваща част от този бюджет в размер на 17 милиарда евро може да отиде при Intel – американската компания обмисля изграждане на фабрика за производство на чипове в Магдебург (Германия). Преговорите по този въпрос обаче все още продължават, тъй като Intel очаква да получи повече от 6,8 милиарда евро, които първоначално обяви като необходими субсидии за изграждане на европейски завод.

Един от последните открити въпроси по време на преговорите между Европейския парламент, страните-членки и Европейската комисия беше свързан с бюджета от 3,3 милиарда евро за собствени изследвания и разработки в областта на чиповете. Страните от ЕС са недоволни, че този бюджет е формиран от съществуващи фондове за научни изследвания. В крайна сметка законодателите се съгласиха да запазят определения бюджет.

Коментар