На хоризонта: идват 5.5G мрежи с обещаващи приложения

5.5G мрежите ще предложат всичко, което трябваше да стане достъпно с навлизане на 5G
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки че петото поколение мобилни мрежи (5G) донесе нови възможности и по-високи скорости за пренос на данни, телекомуникационните компании продължават да развиват стандарта. Следващата итерация на 5G, наричана в индустрията 5G Advanced или 5.5G, ще започне да се разпространява към 2025 г.

5.5G ще донесе още по-високи скорости на данни, необходимостта от които е видима в много региони по света. Експерти и представители на индустрията обаче не очакват осезаеми промени за обикновените потребители освен по-високите скорости. Технологията ще бъде много по-полезна за бизнеса, тъй като ще предложи всичко, което трябваше да стане достъпно с навлизане на 5G, вкл. самоуправляеми коли, автономни дронове и други иновации.

През миналата година на много пазари се наблюдаваше забавяне на скоростите на 5G и слаб интерес към повечето потребителски приложения, базирани на тази технология – например, добавената реалност. Според анализаторската компания Ookla, средната скорост на изтегляне в 5G мрежите е намаляла през 2022 г. на много пазари, като най-голям спад се наблюдава в Норвегия, Швеция, Австралия и Обединеното кралство.

Съединените щати са изключение, където, благодарение на модернизацията на мрежите на операторите T-Mobile и Verizon, стана възможен значителен скок в скоростта на 5G мрежите, отбелязва Уолстрийт Джърнъл.

В момента скоростите на 5G мрежите, дори на водещите пазари, са доста под пиковата стойност от 20 Gb/s, определена от съответния стандарт. Според данните на Ookla, през третото тримесечие на миналата година средната скорост на изтегляне в света е била под 1% от тази стойност.

Китайската телекомуникационна компания Huawei вярва, че въвеждането на стандарта 5.5G ще доближи реалната средна скорост на мрежата до стойностите, заложени в стандарта. Очаква се пиковата скорост в 5.5G мрежите през деня да бъде около 10 Gbps. В допълнение към това, актуализираният стандарт ще намали забавянето на трансфера на данни и ще осигури по-отзивчива връзка.

Подобренията, които стандартът 5.5G обещава, ще бъдат полезни най-вече за големи предприятия, които имат бюджет за скъпи надстройки. В настоящата ситуация 5G мрежите не могат да осигурят работата, например, на автоматизирани фабрики, безпилотни превозни средства или морски пристанища. Надграждането до 5.5G ще стане и двигател на растежа за доставчиците на телекомуникационно оборудване.

Huawei и някои други производители на оборудване вече работят по проекти на база 5G като въглищни мини или морски пристанища с автономни възможности. Според експерти от индустрията, само модернизацията на мрежите и въвеждането на 5.5G ще доведе до по-голям напредък в това отношение.

Коментар