Microsoft разработва собствени Arm процесори

Лаптопи с Windows и Arm процесори ще предложат подобрена енергийна ефективност
(снимка: Microsoft)

Успехът на Apple със собствените Arm процесори от M-серия изглежда е впечатлил Microsoft. Софтуерният гигант се е заел да разработи свои чипове, базирани на Arm архитектура, за да конкурира производителя на Mac от Купертино.

Според публикация на Windows Latest, гигантът от Редмънд оптимизира следващата версия на своята операционна система, известна засега като Windows 12, за работа на устройства с Arm чипове.

Разработването на собствени Arm процесори от Microsoft съвпада с предстоящото пускане на Windows 12. Твърди се, че един от новите чипове ще бъде оптимизиран и фокусиран върху използване на възможностите на технологии, базирани на невронни мрежи.

За плановете на компанията свидетелства фактът, че не толкова отдавна Microsoft търсеше специалисти за разработване на процесори и едночипови системи (SoC) с висока производителност и енергийна ефективност. По-конкретно, компанията търсеше водещ архитект на SoC.

В допълнение, Microsoft публикува свободни позиции за старши инженер по проверка на физически дизайн, главен инженер по дизайн и др. Всичко това показва, че подразделението Microsoft Silicon разработва Arm процесори, но на какъв етап e проектът все още не е известно.

Комбинацията от нови Arm чипове с предстоящата операционна система Windows 12 може значително да подобри производителността и енергийната ефективност на устройствата на Microsoft. Очаква се новата ОС да излезе в края на 2024 г., като към момента на пускането ѝ ще има няколко функции, базирани на невронни мрежи.

Коментар