Започна строежът на завод за чипове на Infineon в Германия

Урсула фон дер Лайен направи символичната първа копка на завода на Infineon в Дрезден
(снимка: Infineon / ronaldbonss.com)

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде старт на изграждането на нов завод за производство на чипове на Infineon в Дрезден, Германия. Проектът е важен крайъгълен камък, тъй като Европа се опитва да спечели повече пазарен дял в тази стратегическа индустрия и да осигури своята технологична независимост.

Говорейки на церемонията по първата копка на германския завод на Infineon в Дрезден, Урсула фон дер Лайен каза, цитирана от Ройтерс, че това е важна стъпка към целта на Европа да удвои своя глобален пазарен дял за производство на чипове до 2030 г. чрез учетворяване на сегашния си капацитет.

Тя обаче предупреди, че Европа все още е твърде зависима от суровини от отделни доставчици. По-специално, Китай доставя 76% от металния силиций, използван в производството на чипове.

Европейският съюз възнамерява да настигне Азия и САЩ в полупроводниците и да намали зависимостта си от Азия на фона на нарастващото напрежение между континентален Китай и Тайван, подкрепян от САЩ и някои други страни.

Миналия месец ЕС прие своя „Закон за чиповете”, който ще предостави 43 милиарда евро субсидии за производството на полупроводници, за да осигури доставките на критични компоненти. Здравните ограничения, свързани с Covid-19, причиниха сериозни прекъсвания в доставките и засегнаха производството на много категории стоки, от смартфони до автомобили.

Фон дер Лайен отбеляза, че геополитическите рискове напоследък са нараснали, а производствените вериги на критични стоки и технологии в Европа се укрепват. Това също означава, че Европа се нуждае от собствено масово производство на критични стоки.

Infineon строи завод за 5 милиарда евро, най-голямата инвестиция на компанията. Очаква се производството в новото предприятие да започне през 2026 г.

Други производители на чипове също инвестират в Германия – американската Wolfspeed строи завод в страната, като инвестира 2,75 млрд. евро. Intel пък изгражда голяма фабрика за чипове в Магдебург.

Коментар