Ще свалят цените на телефонните разговори

Намаление на цените на дребно на телефонните разговори са договорили днес министър-председателят Бойко Борисов и трите телеком оператора Vivacom, Globul и M-Tel. На срещата е присъствал и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, съобщи правителственият пресцентър.

Очаква се КРС да вземе последващо решение, с което да приведе в действие договорката между правителството и операторите. Това ще стане чрез схема за допълнително намаляване на цените на терминиране във фиксирани и мобилни мрежи между тях в съответствие с европейските правила, съобщиха от Vivacom.

"Правителството не желае да се меси в свободния пазар, но за нас е изключително важно този процес да се развива по-бързо и в полза на обикновените хора", подчерта премиерът. Той препоръчва КРС да прилага стриктно европейската регулаторна рамка и добрите европейски практики.

Според решението на регулатора, мобилните оператори свалят цените на едро на четири етапа. Vivacom пренесе намалението директно върху своите крайни клиенти и от началото на 2008 г. до днес обажданията от фиксиран към мобилен телефон вече са 37% по-евтини, а от мобилен към мобилен телефон – с повече от 40%, уточниха от оператора.

Първият етап от въвеждане на по-ниските цени за разговори от фиксиран към мобилен телефон започна на 1 февруари 2008, а последният ще завърши през лятото на следващата година. Ако цените на едро бъдат променени в съответствие със средноевропейските нива, Vivacom обещава да намали още цените на дребно.

По-резервирана относно допълнително намаление на цените обаче е позицията на Globul. България е втората страна с най-ниски цени на мобилните разговори в ЕС, заяви главният изпълнителен директор на телекома Харис Коцибос.

Globul счита, че изпълнението на европейските практики за намаляване на цените на едро за терминиране на разговори в различните мрежи трябва да става по "предвидим, добре планиран и прозрачен начин, така че да не възпрепятства ангажиментите на операторите като работодатели и инвеститори". 

Българският мобилен пазар не се нуждае от допълнителни тежки регулации за разлика от фиксирания пазар, който в последните доклади на ЕС се определя като открито доминиран от доскорошния монополист, добави Коцибос.

Коментар