Nvidia започва серийно производство на супер-чипове за AI

Супер-чипът Grace Hopper осигурява пропускателна способност от 900 GB/s
(снимка: Nvidia)

Американската компания Nvidia обяви, че започва серийно производство на суперчиповете GH200 Grace Hopper, предназначени за изграждане на HPC системи и платформи за генеративен AI. Очаква се чиповете да намерят място в системите на големите доставчици на облачни услуги и хиперскейлъри, включително Google, Meta и Microsoft.

Grace Hopper включва процесор Nvidia Grace Arm и ускорител Nvidia H100. Матриците са свързани помежду си от шина NVLink-C2C, която осигурява пропускателна способност от 900 GB/s: това е приблизително седем пъти повече от PCIe 5.0.

„Генеративният AI бързо трансформира ИТ пространството, като предоставя нови възможности и ускорява откритията в здравеопазването, финансите, бизнеса и много други индустрии. С пускането на суперчипове Grace Hopper, производителите по целия свят скоро ще предоставят ускорени инфраструктури за решаване на AI проблеми от корпоративен клас, базирани на уникални масиви от данни”, заяви Иън Бък, вицепрезидент на HPC подразделението на Nvidia, по време на Computex 2023 в Тайван.

Сред производителите на сървъри, които използват ускорители на Nvidia, са компании като Cisco, Dell Technologies, Gigabyte, HPE, Lenovo, Supermicro, Eviden (Atos). Тайвански партньори на компанията са AAEON, Advantech, Aetina, ASRock Rack, Asus, Gigabyte, Ingrasys, Inventec, Pegatron, QCT, Tyan, Wistron и Wiwynn.

Ускорители Nvidia H100 вече използват в своите платформи облачни доставчици от ранга на AWS, Cirrascale, CoreWeave, Google Cloud, Lambda, Microsoft Azure, Oracle Cloud, Paperspace и Vultr.

Системите от следващо поколение, базирани на Grace Hopper и Ada Lovelace, ще поддържат пълния пакет от софтуер на Nvidia, включително AI Enterprise, Omniverse и RTX. Платформи със суперчипа GH200 Grace Hopper ще станат достъпни по-късно тази година, съобщиха от компанията.

Коментар