Отворени са конкурси по програма „Цифрова Европа” с бюджет 246 млн. евро

Представители на МТС разкриха възможностите за участие в конкурсите по “Цифрова Европа”
(снимка: Министерството на транспорта и съобщенията)

Възможности за участие в отворени конкурси с бюджет от общо 246 млн. евро по програма „Цифрова Европа” представи Министерството на транспорта и съобщенията в рамките на информационен ден с участието на публичния и частния сектор, университети, училища, БАН и неправителствени организации.

С бюджет от 15 млн. евро е конкурсът по проект CitiVerse (виртуални светове за граждани). Родните ИТ организации и компании могат да участват в създаване на виртуални административни, икономически, социални и културни дейности. Сред тях са онлайн форуми или виртуални градове на граждани и други потребители, представени като цифрови аватари.

С бюджет от 20 млн. евро, Геномът на Европа (GoE) е многонационален проект за разшифроване на колективния генетичен модел. Инициативата има потенциал да подобри профилактиката на заболяванията, да даде възможност за по-персонализирано лечение и да подкрепи новаторски изследвания.

Създаването на европейска инфраструктура за данни за интензивни отделения е един от проектите, в който наши компании и организации могат да работят.

Български организации и компании могат да станат партньори в консорциуми за изграждане на платформа за сътрудничество в аеронавтиката и сигурността.

Сред останалите теми на конкурсите са киберсигурността, подобряването на образованието в дисциплините, свързани с полупроводници, подкрепа на работата независимите хъбове в Европейската обсерватория за цифрови медии и други.

Презентациите и условията по отделните конкурси са публикувани на интернет страницата на Министерството на транспорта и съобщенията.

Коментар