Германия се двоуми относно субсидиите за Intel

Проектът за завод на Intel в Германия се оскъпи значително спрямо първоначалния вариант
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

Германското министерство на финансите се противопоставя на увеличаването на субсидиите за изграждане в страната на завод за чипове на Intel. Инфлацията в последните две години накара американската корпорация да преразгледа финансовите параметри на проекта и да поиска повече субсидии от правителството на Германия.

Проектът за изграждане на завод на Intel в Магдебург, Германия, обещаваше да бъде най-голямата чуждестранна инвестиция в индустрията на страната от повече от седемдесет години, но сега се натъква на противоречия между американския инвеститор и германските власти. Компанията претендира за увеличаване на размера на субсидиите, а германските власти категорично се противопоставят на това.

Съгласно първоначалния проект, Intel се нуждаеше от 17 милиарда евро за изграждане на предприятието, от които 6,8 милиарда евро щяха да предоставят германските власти. Сега компанията настоява за увеличаване на субсидиите до 10 милиарда евро, обяснявайки това с увеличените разходи за енергия и строителство, съобщи Файненшъл Таймс.

Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер заяви, че в бюджета на страната няма пари и той трябва да бъде намален, а не разширен. От друга страна, германският министър на икономиката Робърт Хабек е привърженик на идеята за увеличаване на субсидиите за развитие на националната полупроводникова индустрия, избирайки за еталон инициативата на САЩ за отпускане на 52 милиарда долара в подкрепа на производителите на чипове.

Хабек, заедно с федералния канцлер Олаф Шолц, подкрепят предложението за повече субсидии за Intel, при условие, че компанията увеличи мащаба на строителството. Финансовият министър Линднер обаче се противопоставя на идеята за увеличаване на бюджетните разходи, като изтъква липсата на източници за допълнително финансиране.

Настоящите германски власти не са готови да увеличат данъчната тежест, както и външните заеми. Бюджетът на страната вече е изправен пред дефицит от 20 милиарда евро, така че финансовият министър призова колегите си да наложат ограничения върху разходите за следващата година, с изключение на разходите за отбрана.

През май министърът на икономиката Хабек предложи субсидиране на цената на електроенергията за индустрията, но изпълнението на такава програма до 2030 г. ще изисква от 25 до 30 милиарда евро бюджетни средства. Министърът на финансите Линднер смята подобна идея за пилеене на парите на данъкоплатците.

Между другото, идеята за субсидиране на разходите за електроенергия също се обсъжда в преговорите с Intel. По замисъл на министъра на икономиката тези средства трябваше да бъдат взети от стабилизационния фонд, който беше сформиран през годините на пандемията за подпомагане на националната икономика по време на криза.

Финансовият министър Линднер обаче смята, че покриването на разликата в разходите за електроенергия за индустриалните предприятия е злоупотреба със средствата на фонда.

Коментар