Intel възнамерява да купи голям дял в конкурента Arm

Intel може да стане “котвен инвеститор” в Arm преди IPO-то на компанията
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

Американският чипмейкър Intel се интересува от закупуване на голям дял в Arm – разработчик на референтни дизайни на чипове с едноименната архитектура, които се използват масово в мобилните устройства и постепенно си проправят път и в лаптопите.

До края на тази година японската корпорация SoftBank, която от 2016 година притежава Arm, ще проведе първично публично предлагане на акции на британския холдинг на фондовата борса, за да събере от 8 до 10 милиарда долара. Междувременно Ройтерс съобщи за преговори между Intel и SoftBank, а по-късно информацията беше потвърдена от Блумбърг.

Твърди се, че Arm води преговори и с други потенциални инвеститори, които биха могли да станат собственици на големи пакети акции в британския холдинг. В подготовка за листване на американската фондова борса Nasdaq, през април Arm подаде заявление, надявайки се да завърши пласирането на акции до края на годината.

Структурата на инвестициите на Intel не е уточнена, двете страни по евентуалната сделка не коментират ситуацията. Положителният резултат от преговорите също не е гарантиран, така че Intel може напълно да се откаже от тази идея.

Ако преговорите се увенчаят с успех, Intel може да се появи в проспекта на инвеститорите, изготвен от Arm преди IPO-то, превръщайки се в така наречения “котвен инвеститор”. По правило в такива случаи котвените инвеститори купуват акции на компанията на стойност от 100 до 200 милиона долара.

Наскоро Intel и Arm се сближиха в технологиите. Intel изрази готовност да предостави на клиентите на Arm инструменти за разработчици, които им позволяват да създават процесори с архитектура Arm, които Intel ще може да произвежда на договорна основа в бъдеще.

Според независими оценки, пазарната капитализация на Arm по време на първичното публично предлагане може да достигне от $30 до $70 милиарда, но SoftBank възнамерява да остане основен акционер в британския холдинг.

Коментар