Китай привлича дизайнери на чипове от Южна Корея

В полупроводниковата индустрия се наблюдава недостиг на кадри, особено в Китай 
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайските производители на чипове започнаха активно да привличат квалифицирани работници от Южна Корея, според източници от индустрията, на които се позовава Business Korea.

Спешната нужда да преодолеят пропастта от световните лидери в полупроводниковата индустрия тласка китайските компании активно да заемат технологии и човешки ресурси. Напоследък се наблюдава рязко увеличение на броя на обявите за работа в южнокорейски сайтове, публикувани от китайски работодатели. В същото врече за изтичане на технологии от особено значение за корейската икономика, Суел предвижда наказателна отговорност.

Още през 2015 г. китайските власти приеха програма в областта на индустриалното производство, която обхваща два петгодишни периода. В чип-индустрията Китай очаква да достигне ниво на самодостатъчност за ключови компоненти от 70% до 2025 година.

До края на тази година, според китайски експерти, националната полупроводникова индустрия на страната ще има нужда от 760 000 специалисти. Спрямо 2020 г. броят им трябва да се увеличи с над 40%.

Китайските производители са принудени да търсят специалисти за производство на технологично оборудване и консумативи извън страната. Санкциите, наложени от САЩ в началото на миналия октомври срещу полупроводниковата индустрия на Китай, само ще увеличат нуждата от заместване на вноса.

Въпреки че южнокорейският закон криминализира неразрешеното прехвърляне на важни промишлени технологии към трети страни, съдебната практика показва, че повечето разследвания на подобни случаи завършват с условни или оправдателни присъди.

Но в Тайван допълнителните законови мерки, приети през 2021 г., помагат за защитата на местните производители от “бракониерство” на персонал от китайски конкуренти. Може да се наложи корейските производители да настояват за подобни промени в местните закони, за да предотвратят изтичането на мозъци към Китай.

Коментар