ChatGPT отстъпва по интелект на кучетата и котките

Чатботовете са много ограничени и нямат представа за реалния свят, смята проф. Ян Лекун 
(снимка: CC0 Public Domain)

Нашумелият бот с изкуствен интелект ChatGPT и други подобни AI приложения все още отстъпват по интелигентност на кучетата и котките, според голям авторитет в сферата на изкуствения разум.

Професор Ян Лекун, считан за един от „кръстниците“ на изкуствения интелект и главен AI специалист в Meta, смята, че системи като ChatGPT, базирани на големи езикови модели, все още не са много умни. Като интелигентност, подобни AI ботове са на по-ниско ниво дори от котките и кучетата, твърди специалистът, цитиран от CNBC.

Френският учен, който получи наградата Тюринг през 2018 г. за разработките си в областта на машинното обучение, заяви на конференцията Viva Tech в Париж, че AI инструментите, изградени върху големи езикови модели, са ограничени, защото се учат само от текст. Същевременно Meta, в която Лекун работи, е поела по-голямо предизвикателство – да обучава AI с помощта на видео.

„Тези системи все още са много ограничени, те нямат никакво разбиране за реалния свят, защото са били обучени единствено на базата на текст, огромно количество текст“, споделя Лекун. „По-голяма част от човешкото познание няма нищо общо с езика, така че част от човешкия опит не се улавя от AI“.

Въпреки че една AI система може да издържи адвокатския изпит в САЩ, тя не е способна да зареди съдомиялна машина – нещо, което 10-годишно дете може да научи за 10 минути, отбелязва Лекун.

„Това показва, че на съвременните AI системи им липсва нещо наистина по-голямо, за да достигнат не само човешкото ниво на интелигентност, но дори и кучешката интелигентност“, казва Лекун. „Докато не успеем да направим това, няма да имаме AI на ниво човек, дори няма да получим AI на ниво куче или котка“, смята ученият.

Той критикува и твърденията на някои експерти, че AI е заплаха за човечеството, наричайки ги „абсурдно абсурдни“. Ще превземе ли AI света? „Не, това е проекция на човешката природа върху машините”, казва Лекун и добавя, че някой ден компютрите определено ще станат по-умни от хората, но дотогава ще минат години, ако не и десетилетия.

Коментари по темата: „ChatGPT отстъпва по интелект на кучетата и котките”

добавете коментар...

  1. ИТ спец

    Никакъв изкуствен не е това, а просто езиков модел, който от предваротелно дадени купчина текстове тази програма отговаря с фрази и цитати от същата купчина текст. Това е текстова система за търсене на отговори в предварително зададени купища текст и нищо повече от това няма разум няма интелект все едно да наричаме интелект телефонен секретар с предварително записани отговори.

  2. Анонимен

    Някой ден когато има истински ИИ ще прочете подобни статии и ще се подиграва на хората.

Коментар