Светът постигна 40-годишна цел във вятърната енергия

Днешните вятърни турбини се основават на разработките на скандинавски изследователи
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният инсталиран капацитет за вятърна енергия е достигнал през юни крайъгълен камък от 1 TW. Светът се движи към тази граница от около 40 години, отбелязват наблюдателите на ВЕИ пазара.

Данните за постижението изнесе през седмицата Глобалният съвет за вятърна енергия (GWEC). Очаква се границата от 2 TW да бъде преодоляна много по-бързо. Това е само началото на пътя и по него светът ще върви все по-бързо.

Датските инженери първи сериозно експериментираха с дизайна на вятърни турбини и генератори през 70-те години на миналия век. Днешните турбини до голяма степен се основават на разработките на скандинавски изследователи. Референтната точка за глобалната вятърна енергия беше избрана от GWEC точно поради това.

„Добра новина. След 40 години глобалният инсталиран капацитет на вятърна енергия достигна този месец 1 терават”, коментираха постижението в Twitter представители на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (UNFCCC):

„И преходът към възобновяема енергия се ускорява. Според прогнозите, крайъгълният камък от 2 TW ще бъде преминат преди края на десетилетието“, допълват експертите.

GWEC прогнозира, че 2 TW инсталиран капацитет на вятърната енергия ще бъде достигнат за по-малко от 7 години. Но в световен мащаб задачата е поставена така, че до 2050 г. да се разположат поне 8 TW вятърни паркове, без които няма да е възможно изпълнение на предварително поставените климатични цели.

„Няма време и няма нужда от отлагане“, каза председателят на GWEC – Джонатан Коул. В противен случай, предупреди той, светът ще претърпи екологична катастрофа.

Коментар