Отворената платформа FreeBSD навърши 30 години

Вероятно всеки потребител на компютър или почти всяка услуга по един или друг начин използват кодови фрагменти от FreeBSD (снимка: CC0 Public Domain)

Преди 30 години, на 19 юни 1993 г., Калифорнийският университет в Бъркли представи операционната система с отворен код FreeBSD, която стана основа на много некомерсиални и бизнес инициативи.

Новата система, проектирана да бъде бърза и надеждна, наследи 4.3BSD и 386BSD. Избирайки име за проекта, ентусиастите се спират на най-простия вариант – FreeBSD.

И в днешни дни този проект с отворен код има голямо практическо значение. Вероятно всеки потребител на компютър или почти всяка услуга по един или друг начин използват продукти с кодови фрагменти от FreeBSD. Сред най-известните са Netflix и PlayStation.

Именно това, че е отворена, налична и безплатна, доведе до широкото разпространение на решения, базирани на FreeBSD. Както подчертава порталът на проекта, начинаещи и опитни разработчици могат да проверят подробната документация, а в Wiki-то има достатъчно много инструкции за създаване на собствен Minecraft сървър. Налична са специален раздел за начинаещи  и страница за историята на проекта.

Въпреки че следващото голямо издание на FreeBSD 14.0 беше отложено, актуализация все пак ще има – тя се очаква през следващите месеци.

На страницата, посветена на годишнината, в официалния уебсайт на проекта има много линкове, основно към англоезични материали, за операционната система и всичко свързано с нея. Проектът приема и финансови дарения за развитие на FreeBSD.

Коментар