YouTube въвежда AI дублажи на различни езици 

Авторите на видеоклипове в YouTube ще получат ценна подкрепа за дублажи от AI 
(снимка: CC0 Public Domain)

Разработчиците на видео платформата YouTube подготвят нова функция, която ще позволи на потребителите да добавят дублирано озвучаване, създадено от изкуствен интелект, към своите видеоклипове.  

Новата функция се реализира по проекта Aloud от технологичния инкубатор Google Area 120. AI алгоритъмът транскрибира видеото, като предлага на автора препис на записа, който той може да прочете и, ако е необходимо, да го редактира. След това системата превежда и добавя дублиран аудио запис. 

YouTube вече тества новата функция с няколко стотин канала с авторски видеа. Засега дублажът е достъпен само от английски на испански и португалски, но в бъдеще гамата от поддържани езици ще бъде разширена, съобщи The Verge. 

Дублажът, подготвен от изкуствен интелект, ще помогне на каналите в YouTube значително да разширят аудиторията си. Инструментът несъмнено ще се окаже полезен дори сега, когато все още е далеч от перфектното изпълнение.  

В системата ще се появят не само нови езици, но и допълнителни възможности – в бъдеще екипът планира да направи синтезираните звукови записи по-сходни с оригиналните гласове, да добави по-ярки емоции и да синхронизира речта с артикулацията в кадрите. Внедряването на всички тези функции е планирано да стане през 2024 г. 

Коментар