10 години от “началото на края” за Napster

На днешния ден точно преди 10 години Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка заведе дело срещу Napster, услугата за онлайн P2P споделяне на музика, благодарение на която милиони потребители по света си разменяха безплатно музика. Не особено легално.

Най-важните моменти, които заслужава да бъдат припомнени от тази история, включват съдебното решение от 2002 година, че Napster е виновна за широкомащабно нарушаване на авторските права. В резултат, Napster бе закрита и банкрутира. По-късно се появи отново във вид на съвсем легитимна услуга за онлайн музика.

След банкрута на Napster музикалната индустрия се насочи към медийния конгломерат Bertelsmann – обвинението в съдебните дела срещу Bertelsmann беше свързано с нарушаване на авторски права и най-вече финансово подпомагане на Napster със заеми на стойност 85 милиона долара. Имаше и обвинения, че компанията искала да си откупи и запази потребителската база на Napster “за своя собствена изгода”.

По това време обаче шефът на Bertelsmann обясни, че дълбоко вярва, че “Napster посочи пътя към едно ново направление в дистрибуцията на музика…., база за важни и вълнуващи нови бизнес-модели за бъдещето на музикалната индустрия”.

Bertelsmann плати доста милиони, за да уреди всички съдебни схватки. През 2006 плати на Universal Music около $60 милиона, за да оттегли обвиненията си. EMI също получи крупна сума през 2007, мака че не бе обявен точният й размер. Warner Music Group през същата година се сдоби със $110 милиона.

Делото срещу Napster приключи през август 2007, когато Bertelsmann плати на Националната асоциация на музикалните издатели около $130 милиона, за да уреди останалите съдебни препирни.

Коментар