Дрон ще лети в стратосферата цяла година без прекъсване

Дронът, захранван от слънчева енергия, ще може да лети 1 година без приземяване
(снимка: BAE Systems)

Британски производител на оръжия започна изпитания на дрон, който може да лети в стратосферата една година без прекъсване. Тестовете на PHASA-35, разработка на BAE Systems, се провеждат в САЩ, съобщи Уолстрийт Джърнъл.

Според производителя, устройството, захранвано от слънчева енергия, ще може да остане във въздуха една година, прекарвайки по-голямата част от времето в стратосферата. По време на последните тестове дронът се изкачи на височина от около 20 км и прекара там 24 часа, след което се приземи. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация в края на 2026 г.

Други компании също разработват безпилотни летателни апарати, способни да останат в суровите условия на стратосферата за дълги периоди от време. Така например, подразделение на производителя на самолети Airbus създаде дрона Zephyr, който по време на тестовете прекара 64 дни на височина от около 21 км. Компанията планира нов тест в продължение на 200 дни, по поръчка на Министерство на отбраната на САЩ.

В момента няколко военни дрона могат да летят достатъчно високо. Това са Global Hawk на Northrop Grumman и Reaper на General Atomics Aeronautical Systems – те могат да се изкачат на височина съответно 16 и 15 км и да прекарат там около 30 часа.

BAE прекара години в усъвършенстване на своя PHASA-35, пуснат за първи път през 2020-а, за да лети по-високо и по-дълго. Размахът на крилата на дрона е около 35 метра, което е приблизително колкото дължината на самолет Boeing 737. В същото време теглото на устройството е сравнимо с масата на конвенционален мотоциклет.

Дългите крила са необходими, за да носят достатъчно слънчеви панели за захранване на дрона. Освен това те осигуряват необходимата подемна сила в разредения стратосферен въздух. Крехкият дрон, навлизайки в стратосферата, е изправен пред температура от -40 ° C, както и излагане на слънчева радиация, която сложната му електроника ще трябва да преодолее в продължение на месеци.

BAE вярва, че в бъдеще ще има голямо търсене на такива устройства. Airbus прогнозира, че пазарът на стратосферни услуги, който включва както военния, така и търговския сектор, ще достигне 200 милиарда долара до средата на следващото десетилетие.

Коментар