Американци пускат най-динамичния електромобил

Lucid Air Sapphire Edition идва с претенцията за най-динамичния сериен електромобил
(снимка: Lucid Motors / Twitter)

Американската компания Lucid Motors е близо до пускане в продажба на най-динамичния електрически автомобил – с ускорение до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди. Колата ще струва около четвърт милион, по-точно $249 000.

През август миналата година компанията представи електрическия седан Lucid Air Sapphire Edition с обещанието за ускорение до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди и  мощност от над 1200 к.с. Тази седмица Lucid показа предпроизводствен образец на седана на поточната линия в своя завод и обеща скоро да пусне модела в продажба.

Този най-близък конкурент на Tesla Model S Plaid превъзхожда колата на Илон Мъск по отношение на мощността с около 20%, но ще бъде и значително по-скъп. Докато Model S Plaid може да бъде поръчан в САЩ за $108 490 в минимална конфигурация, Lucid Air Sapphire Edition ще струва поне $249 000.

Първоначално Lucid планираше да започне производството на електромобила в ограничени количества в завода си в Аризона още през миналата година, но според традицията, характерна за цялата електромобилна индустрия, сроковете се изместиха.

След като показа снимка на най-бързия електрически седан, очакван на пазара, Lucid Motors уточни, че предпроизводственият екземпляр е заснет на поточната линия на американското ѝ предприятие и скоро ще го пусне в продажба. Сред другите технически характеристики на автомобила заслужава да се спомене ускоряването до 160 км/ч за 3,87 секунди и максимална скорост от 330 км/ч.

Подобно на Tesla Model S Plaid, този спортен автомобил има три електрически мотора – два на задната ос и един на предната, а общата им мощност достига 1200 к.с. Наличието на два независими електродвигателя на задната ос, комбинирани с планетарни предавки, означава, че седанът може независимо да управлява въртящия момент към всяко от задните колела, а това отваря широка гама от възможности по отношение на управлението.

Пробегът на електромобила все още не е уточнен, но според спецификациите на Lucid Air Sapphire Edition, се очаква този параметър да бъде на ниво от над 640 км.

Коментар