Китай тества в космоса ултра-тънки слънчеви панели

Свръхтънките соларни панели са монтирани на сателита Lingxi-03, който вече е в орбита
(снимка: GalaxySpace)

Най-тънките и най-леки слънчеви панели вече преминават реални изпитания в космическа среда. Те са част от комуникационен сателит, изстрелян от Китай в рамките на план за конкуриране на Starlink системата на Илон Мъск.

Комуникационният спътник Lingxi-03 на китайската компания GalaxySpace беше изведен в космоса миналата седмица. Сателитите Lingxi са по-евтини и по-добри от комуникационните сателити на SpaceX, твърдят китайските разработчици. Те поддържат 5G свързаност, което ще осигури петкратно предимство в скоростта на пренос на данни, и включват други подобрения, като например най-леките слънчеви панели.

Lingxi-03 беше изведен в орбита от ракетата Long March 2D заедно с друг полезен товар. Пускането му е пореден тест на технологията и дизайна на комуникационни сателити за бъдещо съзвездие, което ще осигурява интернет навсякъде по света, отбелязва SCMP.

Миналия март GalaxySpace тества платформата със съзвездие от няколко сателита. Изстрелването на първите търговски сателити се очаква в края на тази година, като планът предвижда формиране на група от 13 000 сателита.

Дизайнът на Lingxi-03 е проектиран за евтино масово производство. Шаситата на устройствата се произвеждат чрез леене под налягане, подобно на автомобилите. Всички инструменти са монтирани от външната страна на шасито, което прави процеса прост и лесен за автоматизиране.

Разбира се, има специални изисквания към радиационната и термичната стабилност на оборудването, но този проблем вече е решен, което е потвърдено от предварителните тестове.

Особена гордост на проекта са гъвкавите и тънки соларни панели, чиято дебелина е само 5% от дебелината на конвенционалните панели или около 1 мм, като на кредитна карта. Панелите на сателита Lingxi-03 имат размери 9×2,5 м. В сгънато състояние панелът е дебел само 5 см.

Тази технология на ултралеки слънчеви панели обещава да намери приложение в големи и свръхголеми сателити, които се нуждаят от по-масивни соларни инсталации, за да получат необходимата енергия.

Тестовото изстрелване на Lingxi-03 трябва да потвърди ефективността и производителността на новите слънчеви панели, както и редица други технически решения, по-специално системата за пакетно пускане на много такива спътници.

Коментар