Повишена опасност от кибератаки на спортните събития

Кибер-инцидентите на спортни събития зачестяват, алармира доклад на Microsoft
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft предупреди в нов доклад за повишена опасност от заплахи, свързани с киберсигурността, по време на спортни събития. Това крие риск от изтичане на данни и излизане от строя на критична инфраструктура.

Броят на инцидентите в киберсигурността непрекъснато расте, като се наблюдават не само тясно насочени атаки, но и мащабни злонамерени кампании. Нападателите не се ограничават до извършване на атаки срещу големи компании, като все повече обръщат внимание на масови събития като спортните състезания.

Според доклад на Microsoft, атаките по време на големи спортни събития могат да доведат до изтичане на данни, прекъсване на критична инфраструктура и други последствия. Заплахите за киберсигурността при спортни събития са „разнообразни и сложни“, подчертава компанията.

Големите спортни събития нямат еднакви профили на кибер-риск, отбелязва Microsoft. Целта на нападателите може да бъде получаване на информация за спортисти, придружители, организатори, както и достъп до компрометирани устройства в точки на продажби, устройства на посетители и много други.

Без значение каква цел преследват нападателите, всяко конкретно събитие се различава по местоположение, брой и състав на участниците, демография и др. Microsoft наблюдава 45 организации, участващи в големи спортни събития, с общо около 100 хиляди точки за достъп, на които са направени 634,6 млн. опити за удостоверяване. Средно е имало около 6340 опита за удостоверяване на крайно устройство. В същото време някои крайни устройства са критични, така че могат да са обект на значително повече опити за удостоверяване.

Докладът отбелязва, че като цяло осигуряването на киберсигурността на големи спортни събития е сложен въпрос. Политическите и финансови мотиви, които движат нападателите, както и различните условия за всяко състезание затрудняват гарантирането на киберсигурността.

Коментар