Ще ставаме център по сериозни игри


Няма значение дали печелиш или губиш – важното е как играеш; по начина, по който човек „цъка“ игри на компютъра си може да проличи дали той има перспектива да стане добър лекар, пожарникар, полицай, бизнесмен….

Това не е шега. Става дума за така наречените „сериозни игри“ (колкото и парадоксално да звучи това!) – компютърни игри, които имат за цел не да развличат и забавляват, а да ни учат на различни умения. Това може да са умения за ръководене на бизнес, умения за разкриване на престъпления, умения за спасяване на човешки животи.
Чрез сериозните игри хората могат да тренират умения, които е твърде скъпо или твърде рисковано да се усвояват в реална среда. Така например симулациите са отличен начин за медиците да се упражняват в изпълнение на сложни операции, или пък служителите на гражданска защита да отиграват схеми на реагиране при голяма експлозия с много разрушения и голям брой ранени.
В края на тази седмица в София се проведе конференция, посветена на сериозните игри и тяхното място в бизнеса и държавата. Конференцията бе организирана от Българска стопанска камара като част от инфо-инициативите по мащабен европейски проект за развитие на сериозните игри. Проектът LUDUS (ludus – от латински – игра) е европейска мрежа за обмен и разпространение на технологиите и познанието в иновативната сфера на обучението на основата на сериозни игри. В това начинание БСК участва заедно с още 7 партньора от 6 европейски страни.
Сериозните игри представляват интерес за няколко групи организации. От една страна това са специалистите по човешки ресурси в предприятията от частния и публичния сектор, обясни Бранимир Ханджиев, главен директор "Международни организации и програми" в БСК. Специалистите по човешки ресурси традиционно се занимават и с обученията и тренингите за служителите, затова сериозните игри са едно от „оръжията“ в техния арсенал.
Сериозните игри са обект на интерес и за софтуерните разработчици. У нас вече има фирми, които разработват такива приложения с комерсиална цел, подчерта Ханджиев.
Университетите и студентите също са сред целевите потребители на сериозните игри, защото младите учещи се хора са тези, които в обозримото бъдеще ще поемат различни професии и трябва да се подготвят за тях.
Сериозните игри са нещо много важно. За тях ние казваме, че това е една „избухваща индустрия“, особено в САЩ, – коментира Бранимир Ханджиев. – В момента тя носи повече приходи, от колкото филмовата индустрия. През 2012 г. най-големите 500 компании в света ще прилагат сериозни игри в своя фирмен мениджмънт и тренинг“.
Сериозните игри дават възможност за трениране на фирмени казуси, провеждане на обучения, определяне критериите на работното място.
В проекта LUDUS, който започна през май тази година и ще продължи три години, БСК е единственият представител на България. Задачата на камарата е да привлече вниманието на бизнеса към сериозните игри. Освен българските фирми, камарата се готви за заинтригува и предприятията в Европа чрез участието с в европейската бизнес мрежа. БСК също така ще сформира свой специализиран център по сериозни игри.
Първият информационен ден по проекта LUDUS, проведен в петък, показа, че у нас интерес към сериозните игри имат преди всичко специалистите по човешки ресурси от големите частни предприятия и разработчиците на игри. Над 120 души дойдоха, за да чуят презентациите на участниците в проекта, особено на Дейвид Уъртли, директор на Института за сериозни игри към Университета в Ковънтри (основан 2007 г.).
В рамките на първата година от LUDUS се очаква екипът да направи библиотека от сериозни игри, които да се ползват от всички, които имат нужда и интерес да внедряват или да разработват сериозни игри, подчерта Ханджиев.


Игрите са най-лесният начин човек да научи нещо
Г-н Уъртли, що за игри са сериозните игри?
Сериозни игри представляват електронни игри и други технологии за не-развлекателни цели – неща като тренинги и обучения. Това понятие е доста ново за повечето страни по света и за хората то е оксиморон – „сериозни игри“! Та нали игрите са нещо, което по идея е за забавление и развлечение? Ние обаче говорим за игри, които са приятни и забавни, но основната им цел не е да забавляват, а да тренират хората и да помагат на хората да научават нови неща. Тези игри се проектират за сериозни цели – учение, симулации.
Факт е, че игрите са най-лесният начин човек да научи нещо. Затова основната им цел е образователна.
Какво приложение и в какви сфери имат приложение сериозните игри?
Приложими са почти във всяка сфера, която можете да се сетите, но основните области, в които сериозните игри се използват, са тези, при които е твърде скъпо или пък твърде рисковано да се тренират хората. Например здравеопазването. Ако искате да накарате лекарите да се тренират да извършват сложни манипулации иоперации, не можете да си позволите те да изпробват способностите си върху живи хора. Ако обаче можете да направите това с игра, която им позволява да тренират, без да поставят в риск пациента, това е отлична възможност.
Добър пример е и областта на сигурността. Ако искате да тренирате служителите на Гражданска защита или пожарникарите как да се справят с пожар на петролна платформа, това ще е много рисковано и много скъпо в реалността, почти невъзможно. Затова една от най-популярните ни игри е „Triage Trainer“ (Triage – процес на приоритизиране на пациентите на база на сериозността на състоянието им). При тази игра парамедиците и спешните екипи пристигат на мястото на голям инцидент с много жертви и се опитват да спасяват животи – те трябва да са подготвени правилния процес във всяка ситуация, за да идентифицират телата – дали трябва да бъдат качвани на линейките и откарани за лечение или е по-добре да ги оставят. Е, очевидно не можете да си направите експлозия на голяма сграда в центъра на града, за да тренирате хората на това. Но ако разработите игра, където симулирате експлозията и симулирате щетите, хората могат да бъдат тренирани в тази виртуална среда много ефективно и по-евтино,отколкото по традиционния начин.
Тези игри заместват ли, или допълват традиционното обучение?
Нe, в никакъв случай игрите не са заместител на истинския тренинг. Те само допълват към другите различни форми на тренинг. В някои случаи игрите са най-добрият начин за трениране, но все пак винаги имате нужда от модератор или преподавател, за да можете да извлечете най-доброто от играта.
Ще ви дам един пример с игра, разработена от наш партньор – това е игра, в която вие развивате бизнес. Вие избирате цената на продукта, решавате колко да похарчите за маркетинг, какви канали за дистрибуция да използвате, какви са ви производствените капацитети, колко извънреден труд да допуснете във фабриката. Вие вземате всички тези решение и виждате ефекта върху доходността на бизнеса. Естествено, понеже не правите реален бизнес, вие не можете да банкрутирате. Но можете да видите грешките, които може да направите. Е, докато играете играта, ако сте сами, може и да не разберете защо вашите решения имат даден ефект, който се случва. Затова е нужно някой да ви обясни – учител или модератор – а е добре също да има и други хора, които играят играта, за да споделяте идеи с тях.
Каква е ролята на Института за сериозни игри към Университета в Ковънтри?
Ние в института за сериозни игри имаме тази роля да помогнем на компаниите, които имат интерес към разработването на игри, и на клиентите, които искат да се разработват игри за тях. Ние сме своего рода брокер между тези две страни. Помагаме на компаниите, които разработват игри, да използват най-добрите техники и технологии, а на клиентите помагаме така, че игрите да могат да подпомогнат техните тренинги по най-добрия начин – да изберат правилния партньор и да извлекат най-доброто от играта.

Коментар