Загуба на данни – как да спрем процеса и да ги възстановим

Загубата на важни данни е проблем, с който всеки потребител се сблъсква рано или късно
(снимка: CC0 Public Domain)

Съвременният човек използва все повече електронни устройства, на които съхранява разнообразна информация. Но поради небрежност или по време на техническа повреда може да загуби ценни файлове. Възстановяването им на твърдия диск, USB флашка или друг носител често е проблем.

Ето няколко съвета, придържането към които може да предотврати фаталната загуба на данни, както и начини за възстановяване след загубата:

Превантивни мерки

Спрете да използвате устройството. Веднага щом разберете, че файловете са изгубени, спрете всички дейности с устройството: не стартирайте нови програми, не създавайте документи, не запазвайте нищо. Това ще предотврати презаписването на изтрити данни, което значително увеличава шансовете за успешно възстановяване.

Запишете подробностите. Важно е да запомните всички малки неща, свързани със загубата на файлове. Опишете ги възможно най-добре: име, формат, размери и местоположение на устройството. Това ще помогне при контакт със специалисти.

Създайте резервни копия. Поддържате резервни копия на важните си данни, за да не съжалявате, когато се случи инцидент с тях. Препоръчително е да ги дублирате на друго устройство или диск. Това ще помогне да се избегне загуба на информация в бъдеще.

Важно е да запомните, че успехът на възстановяването може да зависи от различни фактори, включително състоянието на устройството и степента на презаписване на данните.

Начини за възстановяване

Върнете ги от Кошчето. Когато файловете се изтрият от компютър, те обикновено се преместват в кошчето (Recycle Bin). Достатъчно е да изберете необходимите файлове в него и да ги възстановите на първоначалното им местоположение. Този метод е прост и достъпен, но може да е неефективен, ако източниците са премахнати от кошчето или то е изпразнено.

Използвайте функциите “Undo” и “Ctrl + Z”. Някои приложения и операционни системи отговарят на тях. Ако наскоро сте изтрили файлове, но не сте извършили други операции, като рестартиране на компютъра или създаване на нови файлове, можете да щракнете върху Undo или върху клавишната комбинация Ctrz+Z в съответното приложение. Ако имате късмет, ще възстановите данните си.

Използвайте специален софтуер. Ако предишните методи не работят, можете да се обърнете към специален софтуер за възстановяване на данни. Популярни опции са Recuva, EaseUS Data Recovery Wizard, Disk Drill и др. Инсталирайте една от тези програми на вашия компютър или флашка, сканирайте за изтрити файлове, изберете файловете, които трябва да възстановите, и ги запазете на друг носител.

Важно е да инсталирате приложението на друг диск, за да избегнете презаписване на данни на диска, от който са изтрити. Ако нямате достъп до друг компютър или носител за инсталиране на софтуера, можете да използвате преносима версия на програмата за възстановяване на данни, която се изпълнява от USB устройство.

Свържете се с професионалистите. Ако не сте сигурни в уменията си или срещнете проблеми, по-добре е да се свържете със специалисти по възстановяване на данни. Те разполагат с необходимото оборудване и опит за решаване и на най-трудните казуси.

Коментар