Нов AI разпознава и превежда реч на 100 езика

Разпознаването и превеждането не реч на различни езици става по-достъпно с AI
(снимка: CC0 Public Domain)

Модел за изкуствен интелект SeamlessM4T, който може да транскрибира реч на почти 100 езика и да я превежда, е достъпен за тестване онлайн от Meta – компанията, която стои зад социалната мрежа Facebook.

Разработчикът определя SemlessM4T като пробив в технологиите за преобразуване на “говор към говор” и “говор към текст”, задвижван от изкуствен интелект. Унифицираният модел, достъпен за тестване тук, извършва преводи по заявка, които позволяват на хората с различни езици да общуват по-ефективно, отбелязва TechCrunch в публикация за AI софтуера.

SeamlessM4T имплицитно разпознава изходните езици без необходимост от отделен модел за идентификация на езика. Това означава, че Meta е разработила AI модел, който първоначално е бил обучен както да разпознава езика и да го преобразува в текст, така и да превежда. Тоест това не са два отделни модела в един софтуер.

В процеса на разработка Meta е използвала „десетки милиарди“ изречения и 4 милиона часа реч. В допълнение, екипът е съпоставил 443 000 часа “реч с текст” и е създал 29 000 часа съвпадения “реч с реч”, които са научили SeamlessM4T да транскрибира реч в текст, да превежда текст, да генерира реч от текст и дори да превежда реч.

В същото време Meta разбира, че нейният модел не е идеален, поради което не препоръчва използването на SeamlessM4T за превод на дълги формуляри и документи, като например такива, признати от правителствени агенции и органи за превод. Освен това Meta не насърчава използването на SeamlessM4T за медицински или правни цели. 

Коментари по темата: „Нов AI разпознава и превежда реч на 100 езика”

добавете коментар...

  1. ВБА

    Поставете задача на ИИ, и всички?! необходими специалисти на планетата да формулират единен език(говоримо и писмено), който да се изучава и използва от всички хора. Е, сигурно за 2-3… години може и да успеете…не се отказвайте… Така, както може би е било преди… Успех с планетарния език. Всичко добро.

Коментар