Илон Мъск за роботаксито на Tesla: „Без огледала, без педали, без волан”

„Няма да проектираме някаква жаба-амфибия, която е половин кола”, казва Мъск за роботаксито на Tesla (снимка: Elon Musk / Twitter)

„Хората ще говорят за този момент след сто години. Без огледала, без педали, без волан”, така Илон Мъск описа роботаксито на Tesla – проект, който според предприемача ще оскъпи компанията до 10 трилиона долара.

Илон Мъск е толкова обсебен от концепцията за роботикси, че многократно е налагал вето върху идеята за създаване на електрическа кола за 25 000 долара, казва неговият биограф Уолтър Айзъксън пред Axios.

Собствениците на Tesla ще печелят повече от 30 000 долара годишно, като изпращат колите си да превозват хора без шофьор, вярва Мъск. Според него, с течение на времето роботикситата дори ще премахнат нуждата хората да притежават автомобили.

В продължение на почти година Илон Мъск и други членове на неговия екип обсъждаха дали да играят на сигурно и да създадат кола с волан и педали или да я направят наистина самоуправляваща се. Факт е, че регулаторите може да не одобрят автономен автомобил без опция за традиционно управление.

Повечето от инженерите на Мъск настояват за по-безопасен, традиционен вариант на колата. Изглежда те имат по-реалистична представа от своя лидер колко време ще отнеме привеждането на FSD технологията на Tesla в готовност.

„Ако тръгнем по пътя без волан и FSD не е готова, няма да можем да пуснем колите на пътя“, казва дългогодишният главен дизайнер на Tesla Франц фон Холцхаузен на своя шеф през август 2022 г. Дизайнерът предлага да се направи кола с волан и педали, които след това биха могли лесно да се премахнат.

Мъск обаче е категоричен: „Без огледала, без педали, без волан. Поемам отговорност за това решение”.

Подчинените се съпротивляват, на което Мъск отговаря: „Нека бъда ясен. Тази кола трябва да бъде проектирана като истинско роботикси. Ще поемем този риск. Ако не успеем, вината е моя. Но ние няма да проектираме някаква жаба-амфибия, която е половин кола”.

Коментари по темата: „Илон Мъск за роботаксито на Tesla: „Без огледала, без педали, без волан””

добавете коментар...

  1. Работещ дистанционно

    Без великия Мъск много професии и длъжности в работата се трансформират без проблем в дистанционна работа и хоум офиси. Това вече не налага безсмислено пътуване назад и напред нито с кола, нито с градския транспорт или пък робо таксита също стават ненужни никому. Освен това умно проектиран град и инфраструктура можеш да осигури на хората кампуси и няма да се пътува за магазини и други услуги. Въздухът ще стане чист и също електрически коли ще са ненужни със своите токсично отровни батерии.

  2. глупаво

    Трябва да си има всичко при необходимост да се управлява и от човек иначе пълна лудост това. Жалко че се наливат пари в такива недомислици вместо в сериозни проекти, които наистина бих подобрили живота и здравето на много хора, а виждаме просто прахосване пари за глупави играчки от които ще станат плачки.

Коментар