Отказаха номинация за Грами на песен, написана с AI

Музиката, създадено от изкуствен интелект, засега няма шанс за Грами
(снимка: CC0 Public Domain)

Нашумяла песен, генерирана с помощта на изкуствен интелект, няма да спечели престижната награда Грами. Организаторите на конкурса дори не допуснаха музикалното AI творение до номинациите.

По-рано се появиха информации, че песента “Heart on My Steeve”, написана с помощта на невронна мрежа на базата на вокалите на Drake и The Weeknd, ще се класира за престижните  награди Грами. Но сега президентът на Националната академия за звукозаписни изкуства и науки Харви Мейсън-младши каза, че песента няма да бъде номинирана.

Мейсън опроверга собственото си предишно изявление, че споменатата песен може да получи Грами, защото е създадена с човешко участие. По-рано тази седмица Мейсън каза, цитиран от PC Mag, че “Heart on My Steeve” е “напълно квалифицирана, защото е написана от човешко същество”.

„Нека бъда много ясен: въпреки че е написана от човешко същество, вокалите не са получени законно, не е получено одобрение за използването на вокалите от лейбъла или артистите, песента не е налична в търговската мрежа и следователно не може да бъде включена в списъка“, каза Мейсън пред репортери.

Автор на песента е човек с псевдоним Ghostwriter, който използва текста на собствената си композиция и гласовете на известни изпълнители, генерирани от невронна мрежа. Очакваше се песента да се класира за награди в две категории наведнъж: „Най-добра рап песен“ и „Песен на годината“ (и двете награди традиционно се присъждат на автора на композицията, а не на нейния изпълнител).

Въпреки че “Heart on My Sleeve” няма да получи престижната награда, Мейсън уверява, че песни, създадени с помощта на изкуствен интелект, може да бъдат номинирани за Грами в бъдеще.

Коментар