Изкуственият интелект – от заплаха за човечеството до спасение от глада

Индустрията и законодателите не са единни относно регулацията на AI
(снимка: CC0 Public Domain)

Очакваната с повишен интерес среща на големия ИТ бизнес със Сената на САЩ очерта коренно различни визии за изкуствения интелект. Докато някои го определят като заплаха за човечеството, за други AI е спасение от глада.

Бил Гейтс, Илон Мъск, Марк Зукърбърг и други големи фигури от технологичната индустрия обсъдиха обещанията и рисковете на изкуствения интелект по време на закрита среща с повече от 60 членове на Сената на САЩ, които подготвят закони за регулиране на AI разработките.

Илон Мъск, шеф на Tesla и собственик на социалната мрежа X, предупреди сенаторите, че AI може да застраши човечеството. А основателят на Microsoft Бил Гейтс изрази диаметрално противоположно мнение: AI може да реши проблема с глада по света.

Сред другите лектори бяха основателят на Facebook Марк Зукърбърг, шефове на Google, Nvidia и IBM, както и синдикални лидери и активисти за правата на човека. Всички присъстващи се съгласиха, че AI индустрията трябва да се развива под държавен контрол, но имаше теми, по които участниците не можаха да постигнат консенсус, отбелязва в репортаж за срещата Уолстрийт Джърнъл.

Въпросът с отворените AI модели, които са достъпни за изтегляне и модифициране от всички, се оказа спорен. Тези модели позволяват на компаниите и изследователите да използват AI технологии, подобни на основната невронна мрежа на ChatGPT, без да харчат милиони долари за тяхното обучение.

Тристан Харис, ръководител на организацията с нестопанска цел Center for Humane Technology, предупреди, че престъпниците също може да се интересуват от тези разработки. Специалисти от неговата организация проведоха експеримент и принудиха публично достъпния модел Meta Llama 2 да подготви инструкции за получаване на опасни съединения.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг контрира, че подобни инструкции могат да бъдат намерени в интернет без AI модели, а публикуването на отворени проекти „помага за изравняване на условията и насърчава иновациите за хората и бизнеса”.

Друг спорен въпрос е изместването на хората от изкуствения интелект – стотици милиони може да загубят работата си поради AI. Тези опасения бяха една от причините за стачката на американските писатели и актьори. Някои технологични шефове обаче припомниха, че твърде много ограничителни мерки застрашават лидерството на САЩ в индустрията.

Противоречива тема се оказа и възможността AI системите да унищожат човечеството. Изследователката Деб Раджи призова присъстващите да се съсредоточат върху заплахите, които технологията носи в момента: набързо внедрените AI системи могат да вземат пристрастни решения относно наемането или отсъждането. В тази връзка тя се застъпи за създаване на методи за одит на AI системи, преди да бъдат заменени от по-мощни системи.

След срещата Илон Мъск каза пред репортери, че не вярва в готовността на Конгреса да регулира изкуствения интелект. Според него, законодателите трябва да проучат този въпрос, преди да напишат закон.

Мъск е прав, защото все още няма разбиране какви области ще обхваща законът. Много от обсъжданите теми се отнасят до конкретни области: авторско право, нахлуване в личния живот, расова дискриминация, икономически връзки с Китай и използване на AI за военни цели.

Коментари по темата: „Изкуственият интелект – от заплаха за човечеството до спасение от глада”

добавете коментар...

  1. Няма заплаха

    Няма заплаха за хората но за аутсорсинг фирмите по целия свят ще има фалити за всичките без изключения.
    И сега ChatGPT, CodeLLama, LLAMA2 и други пишат програми супер бързо а и некои са свободни за употреба и отворен код само неколко мощни видео карти и кода се пеше сам и всичко работи и цела група програмисти са заменени буквално- а дори няма 56 версия на ChatGPT който е 4та – а скоро го пускат ама много скоро вече е направен.
    Парите за ChatGPT хардуера е $400 милиона но се оказа се излаща за 2 години смешно направо и то с сегашните смешни такси $20 на месец а заменя поне 20 програмисти дори и да са по 2 долара на месец пак е по ефтино.

Коментар