Закон ще регламентира етичните хакерски практики

„Ако някой намери „дупка” в публичен сайт, но не е злоупотребил с нея, не би трябвало да го грози заплаха от преследване от службите за сигурност”, заяви Михаил Стойнов 
(снимка: Министерство на електронното управление)

Законодателни промени, подготвяни от Министерството на електронното управление, ще регламентират т.нар. “Responsible Disclosure” – добросъвестно докладване за уязвимости в ИТ системи при положение, че с тях не е било злоупотребено.

„Ако някой от вас намери „дупка” в публичен сайт, а в същото време не е злоупотребил с нея, не би трябвало да го грози заплаха от преследване от службите за сигурност”, заяви заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов пред участниците в Robotics Strategy Forum 2023.

Темата е много актуална в момент, когато в редица страни, сред които и България, активно се дискутира нуждата от реформиране на текущото законодателство относно компютърните атаки, подчерта още Стойнов.

По неговите думи, за юристите и техническите специалисти сега е предизвикателство да „сортират” злонамерения от добронамерения неоторизиран достъп до компютърна система. Дефиницията трябва да позволи санкциониране на злодеите, но не и да криминализира етичните хакерски практики.

Същевременно МЕУ засилва сътрудничеството си с българските и международните агенции, като например ENISA (Aгенцията на ЕС за киберсигурност). „Благодарение на такива съвместни действия получаваме актуална и прецизна информация за кибератаки и инциденти”, каза Стойнов.

Заместник-министърът напомни и за започналата наскоро втора кампания за изпълнение на тестове за проникване в сигурността (pentests) в държавната администрация. В нея могат да се включат както физически, така и юридически лица от България и чужбина.

„Прегледах получените до този момент автобиографии на кандидатите и мога да кажа, че съм наистина впечатлен – има специалисти с много опит и сертификати, които са готови да се включат”, каза Стойнов.

Коментар